Opinió

A la tres

Virus coherent

“La Covid brota on no s’actua: pels temporers, a Madrid si no fan cribratges, a la massificada Cerdanya, a l’escola si no l’ajudem...

La Covid-19 té un comportament irrebatible, coherent, diria fins i tot, perquè el seu creixement exponencial no perdona allà on hi ha situacions d’excés de risc o absència de prevenció. L’anàlisi de mig any de pandèmia ens dona una certa perspectiva, la qual cosa ens hauria d’ajudar a prendre decisions per no repetir errades, pel cap baix. Itàlia liderava la Covid-19 a Europa, però a l’estiu va cedir el desagradable testimoni a l’Estat espanyol, perquè la desescalada transalpina va ser menor, amb menys mobilitat, potenciant el turisme al costat de casa i mantenint les restriccions durant tot l’estiu. La desescalada a l’Estat va ser massa ràpida, per això semblava aconsellable iniciar el curs escolar amb les màximes restriccions a la resta d’activitats diàries, amb vista a la segona onada.

Madrid es ressent ara de la laxitud de l’estiu. Hi brollen les dades del virus, quan a l’agost estranyament augmentaven arreu menys a la seva comunitat. Tot i la bombolla del futbol, mig equip del Fuenlabrada estava infectat, però Madrid no va fer cribratges massius ni va voler atacar el virus allà on hi havia senyals d’infecció comunitària. Fins a onze autonomies van implantar restriccions de mobilitat durant l’estiu, però no va ser el cas de Madrid. Un estudi de la Universitat de les Illes Balears avisa que el caràcter radial dels transports i les comunicacions estatals irradia el virus de Madrid cap a altres territoris.

L’arribada descontrolada dels temporers va traduir-se, en uns dies, en confinament obligat al Segrià. La massificació a l’estiu i durant el llarg cap de setmana de l’11-S a la Cerdanya hi ha dut el brot d’aquesta setmana. Amb l’arribada d’Argimon i Mendioroz, Catalunya va potenciar l’estratègia d’incidir amb immediatesa sobre els brots. Els cribratges massius, que detecten més asimptomàtics, han contingut la pandèmia les últimes setmanes, però no la frenen. Les escoles seran ara difusores del comportament poc cívic de tots fora dels centres. Per això ens cal coherència arreu i no només a dins dels recintes educatius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia