Opinió

LA GALERIA

Posem-hi llum

Els cafès i els restaurants són moltes coses. Són llum, seguretat i vida social. Són punts d’abraçades i de confidències

Desescalada, reobertura, represa o tram 1, fase X o el que vulgueu. Des d’ahir tots plegats tenim la sensació que l’aire és de més bon respirar. Veure els cafès oberts i pensar que el cap de setmana pots anar a dinar a un restaurant o a sopar ben d’hora, ben d’hora, ens donarà una mica més de joc per oxigenar en nostre cervell. Els cafès i els restaurants són moltes coses. Són llum i són seguretat i són vida social. Són punts d’abraçades i de confidències, però també d’algun plor i una tristor sobrevinguda per una mala notícia. I, sobretot, són vitals perquè formen part de la nostra vida. Allà ens hem enamorat, hem rigut i hem somiat els desitjos més impossibles. “Europa està feta de cafès. Des del cafè preferit de Pessoa a Lisboa fins als cafès de Copenhaguen, per davant dels quals passava Kierkegaard, capficat durant les seves passejades.” Així ho explicava George Steiner, un dels savis dels nostres temps i bon amic de la Universitat de Girona, el qual havia visitat la capital gironina diverses vegades. Ell que de ben segur també s’havia passejat pels cafès de la Rambla i havia sentit el brogit de plaça Independència, hagués quedat astorat si aquest dissabte hagués fet un vol per Girona. Veure les zones blaves del carrer Bonastruc tan buides com una ciutat turística de costa a l’hivern o veure com a la plaça Poeta Marquina només li donaven vida els estornells i els seus càntics adotzenats et transportava a l’estampa habitual d’un festiu estiuenc, quan els gironins buiden la ciutat. Només a la part més cèntrica els comerços recuperaven la vivesa habitual d’un dissabte, però ningú diria que era a un mes de les festes de Nadal. Ara els bars i els restaurants hi tornaran a posar una mica més de llum, una llum que també necessitem en el nostre interior perquè el nostre cervell capti l’espurna de la il·lusió i l’esperança. Ara que ja sentim els cants de sirena dels protocols per vacunar-nos de la Covid d’aquí a uns mesos i que tornem a pensar com tornarà a ser la vida normalitzada, ens convé aquesta llum que hi posen aquests negocis. I des de divendres s’hi afegiran els llums de Nadal a la ciutat de Girona, que s’obriran abans, fins i tot, que el paradigmàtic arbre del Rockefeller Center de Nova York. Una llum per tornar a somriure mentre prenem un cafè ben calent que ens escalfa les mans i una mica l’ànima.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia