Opinió

opinió

La transformació digital, més enllà d’incorporar eines tecnològiques

Fa cosa d’un any miràvem amb incredulitat el que estava succeint a Wuhan. Pensàvem que això no anava amb nosaltres i que la Covid-19 seria una cosa passatgera. Ha estat ben al contrari. La Covid-19 ha provocat una gran pandèmia sanitària amb un impacte en la salut de les persones mai vist, i una crisi econòmica que costarà remuntar. Però també ens ha fet obrir els ulls i ens ha deixat una cosa clara, ara és el moment, sí o sí, d’impulsar transformacions: des de la transformació del model econòmic i social d’arrel, fins a la transformació digital d’aquest model econòmic. De fet, 3 de cada 10 empreses han accelerat la transformació digital arran de la pandèmia, una xifra que creix fins al 50% si analitzem les empreses de més de 50 treballadores o treballadors. Les empreses han vist que o es digitalitzaven o quedaven fora del sistema. La pandèmia ha accelerat, doncs, un procés de digitalització de les empreses que ja anava tard.

La Cambra de Barcelona també ho té clar, cal treballar perquè tot el nostre teixit empresarial, des de la gran empresa fins a l’empresa més petita o l’autònom, tingui les eines per transformar el seu negoci digitalment. Si volem que Catalunya continuï liderant aquesta nova era digital, transformadora i revolucionària, només ho podem fer apropant l’òptica digital a tot el nostre teixit empresarial, perquè si aquestes es digitalitzen, el país avançarà en la digitalització; perquè si aquestes es transformen, el país es transformarà.

En aquest sentit, la Cambra ha inaugurat el HUBcambraDigital, un nou espai que contribuirà a millorar la competitivitat i a incrementar la productivitat de les emprenedores, els emprenedors, i les pimes del territori, a través del foment de la transformació digital. De fet, cal entendre la digitalització com un procés global que va més enllà de la incorporació d’eines tecnològiques com ara el teletreball o el comerç electrònic, sinó com un fet que comporta una veritable transformació del nostre model de negoci, que obliga a adaptar processos, eines i capital humà.

Sí, el capital humà és essencial per afrontar aquesta nova era en la qual ens endinsem, i ho és per dues raons. La primera, perquè la digitalització dels seus perfils és el que possibilitarà que les empreses o les idees realment es digitalitzin. Si no ens impregnem del que realment vol dir la transformació digital, aquest canvi no serà pas possible. I, en segon lloc, perquè si volem liderar aquesta nova era hem d’actuar promovent la transferència tecnològica. Hem de concebre el teixit i tots els actors que el formen com una veritable xarxa de coneixement en què la nostra empresa actua com un node més. L’ús de la tecnologia ens permetrà dotar el nostre negoci de les millors eines per fer créixer exponencialment el nostre negoci. Per això tenim clar que no hem de concebre el HUB com un element estanc, ans al contrari, el nostre HUB serà un node més dins la xarxa empresarial que contribuirà a la digitalització del teixit empresarial i a facilitar solucions tecnològiques en altres espais com per exemple el 3D Factory Incubator. El HUBcambraDigital, situat a la segona planta de les nostres oficines de Diagonal, serà un espai divers, polivalent i tecnològic, dotat d’una àrea de coworking oberta a emprenedores i emprenedors, start-ups i pimes del territori, i diversos espais de networking i reunió dotats d’equipaments tecnològics d’última generació i connexió per apropar el HUB arreu del territori. En definitiva, des d’aquí treballarem per impulsar la creativitat, la innovació i el talent, per fomentar l’economia digital i per posar una pedra més en la construcció d’un nou model econòmic d’alt valor afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia