Opinió

opinió

Tecnologia i coneixement per bastir l’economia del segle XXI

Seguim l’exemple dels països que més inverteixen en coneixement, formació, innovació i tecnologia

Al llarg de la història, l’economia de les civilitzacions ha avançat i s’ha modernitzat gràcies a ginys i tècniques que han revolucionat la forma de produir, des del regadiu en l’agricultura al vapor en la indústria. Ara, estic convençuda que en l’economia del segle XXI seran les tecnologies disruptives com la blockchain, la IA i el big data les que ocuparan aquest paper.

La pandèmia ha de ser l’espurna que engegui la transformació cap a una economia basada en el coneixement. Aquesta és la primera lliçó que hem d’aprendre per construir un sistema més resilient i d’alt valor afegit, en definitiva, preparat per als reptes del nou segle. I en aquest procés haurem de comptar necessàriament amb la ciència, la recerca, la innovació i les TIC.

La tecnologia és, en primer lloc, una de les nostres aliades per combatre els efectes de la pandèmia. N’és un exemple el projecte Obrir Girona, una iniciativa pionera liderada pel Centre Blockchain de Catalunya i la Cambra de Barcelona, amb el suport de la International Chamber of Commerce (ICC), amb l’objectiu de reactivar comerços i esdeveniments amb públic, amb garanties sanitàries.

El pla pilot que es durà a terme a Girona posarà a prova una aplicació mòbil basada en tecnologia de cadena de valors que permetrà als usuaris registrar certificats de vacunació o acreditar un test d’antígens negatiu amb l’assistència d’una farmàcia. Tot això es podrà fer amb total privadesa gràcies a la blockchain i es podria estendre arreu del territori.

La pandèmia ens està ensenyant els beneficis d’apostar per la tecnologia, no només amb l’exemple que acabo d’explicar, sinó també perquè les empreses es reinventin. I les dades així ho demostren: un 40% de les empreses han reaccionat a la crisi invertint en noves tecnologies. Hi ha un canvi de tendència evident.

A Catalunya les TIC també són una aposta de futur pel que fa a l’ocupació. Segons l’EPA, unes 129.000 persones treballen en aquest sector, que va créixer un 28,6% en ocupats el segon trimestre del 2020 en termes interanuals amb l’economia paralitzada. Segons els nostres estudis, també és un sector amb alta demanda de professionals i amb remuneracions un 19% superiors a la mitjana.

Finalment, en plena era de les telecomunicacions, la digitalització és sinònim de democràcia perquè facilita l’accés a la informació i contribueix a la formació d’opinió pública lliure.

Tenim els ingredients per construir una economia digital i dinàmica, però necessitem més compromís en primer lloc amb la inversió en R+D. Tinc l’esperança que la pandèmia ens faci prendre consciència que l’aposta per la recerca ens ha permès desenvolupar vacunes contra la Covid en menys d’un any. I ho han fet aquells països que prèviament tenien la base, havien invertit en recerca i estaven preparats per poder afrontar el repte que ens hem trobat. Però no és suficient, també ens cal apostar per la innovació i les TIC. Seguim l’exemple, doncs, dels països que més inverteixen en coneixement, formació, innovació i tecnologia per bastir l’economia del segle XXI!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia