Opinió

opinió

La restitució del monument a Pi i Margall

L’equip d’Ada Colau s’ha pres amb molta calma fer passes per restituir la memòria històrica

El dissabte dia 17, en el marc dels actes de commemoració del 90è aniversari de la proclamació de la República, l’Ajuntament de Barcelona va retirar l’escut d’armes de Joan Carles I de l’obelisc de la plaça del Cinc d’Oros, a la confluència de la Diagonal i el passeig de Gràcia. Sens dubte va ser un acte de justícia llargament esperat, ja que, des que va arribar al govern de Barcelona, l’equip d’Ada Colau s’ha pres amb molta calma fer passes per restituir la memòria històrica en la simbologia urbana de la ciutat i mostrar plena valentia per retirar dels carrers els símbols monàrquics. Segurament l’aliança amb el seu soci de govern hi té molt a veure.El 2015, a començaments del mandat passat, el grup municipal d’ERC va proposar eliminar els símbols borbònics de l’espai públic i canviar els noms referits a la simbologia monàrquica de la nostra història contemporània al nomenclàtor barceloní. Gairebé dos anys més tard, l’abril del 2017, vam veure amb satisfacció com l’Ajuntament restituïa el nom popular del “Cinc d’Oros” precisament a aquesta plaça, que fins llavors s’anomenava de “Joan Carles I”. Malauradament, en aquell moment el govern de Colau no va acceptar el que li vam demanar: restituir el monument a Pi i Margall en honor a la República que l’ocupació franquista va convertir en una exaltació a la victòria de l’exèrcit feixista. De fet, com ho feia des del 1981, l’escut d’armes del rei emèrit Joan Carles va continuar presidint l’obelisc de la cruïlla de l’avinguda Diagonal amb passeig de Gràcia fins al dia d’avui.

Les entitats memorialistes de la ciutat i del país, com feia fa uns dies l’historiador Pep Cruanyes en aquest diari, i ERC portem anys reclamant la restitució del monument a Pi i Margall i creiem que ara és el moment per fer-ho. Demanem al govern municipal de Barcelona que tingui el coratge polític de retornar als veïns i veïnes de la ciutat i al poble de Catalunya allò que la dictadura franquista ens va arrabassar i que la monarquia borbònica ha volgut amagar. Aquest és l’acte de memòria, dignitat i empoderament popular que exigim a l’Ajuntament des d’Esquerra Republicana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia