prosperitat i seguretat,
objectius d'una acció exterior europea ara unificada
Servei Europeu d'Acció Exterior: integració i coordinació
Voldria encetar aquest article fent una confessió. Ho admeto: de vegades les crítiques a la Unió Europea són encertades. La Unió Europea pot ser massa lenta, massa complexa, massa burocràtica. Des del càrrec que ocupo actualment vull canviar la manera que té la UE de treballar amb la resta del món. El nostre nou projecte té un nom poc atractiu: Servei Europeu d'Acció Exterior (EAS, en la sigla anglesa). Però té un objectiu senzill i consistent: donar a la UE una veu més forta fora de les seves fronteres i més impacte a les seves actuacions.
Durant els meus primers sis mesos com a alta representant he pogut comprovar tot el que la UE és capaç de fer quan actuem units. A Gaza la UE ha subvencionat escoles perquè centenars de nens i nenes puguin fer-se grans amb dignitat i havent rebut una formació i, alhora, estem fent tot el possible perquè s'aixequi el bloqueig aviat. A Haití, hem donat sostre a centenars de persones sense llar i ajudem el govern en la seva estratègia de reconstrucció. Als Balcans fomentem reformes econòmiques i polítiques preparant els països de la regió perquè puguin ingressar a la UE, i a l'Àfrica oriental hem muntat un operatiu naval per repel·lir i detenir pirates i en terra ferma ajudem a desenvolupar la regió i a crear més estabilitat a Somàlia. Estem fent moltes coses per promoure la seguretat, protegir els més febles i eradicar la pobresa, però gran part de totes aquestes actuacions depèn d'acords ad hoc i de la creativitat de cadascú. Les nostres estratègies tenen èxit malgrat les nostres estructures, no gràcies a elles.
Fins ara la UE treballava arreu del món guiada per dues figures polítiques diferents: el comissari de Relacions Exteriors i l'alt representant del Consell. Hem tingut una cadena de comandament per a les nostres actuacions en el camp de la cooperació per al desenvolupament i una altra de diferent per a les nostres activitats de seguretat exterior. Tot sovint hi ha hagut persones molt vàlides que se les han hagut d'heure amb sistemes molt ineficaços.
Per això mateix és d'una gran transcendència que els 27 estats membres de la Unió Europea, cadascun d'ells amb la seva arrelada tradició de relacions exteriors, hagin atorgat el seu suport a la creació d'un Servei Europeu d'Acció Exterior unificat arran de l'acord del Parlament Europeu i la Comissió Europea. No és gens fàcil aconseguir el suport polític de les tres principals institucions europees i encara menys quan es tracta de crear noves estructures amb noves funcions i nous pressupostos que canviaran la forma que tenim de prendre decisions. Normalment, a la UE un canvi d'aquesta magnitud només té lloc un cop cada 25 anys.
Però la transcendència d'aquesta decisió està fora de Brussel·les. El nostre objectiu és dissenyar una política exterior diferent, moderna i de més qualitat. No volem competir ni duplicar esforços amb els estats membres. El que volem és crear valor afegit i treballar per ser més forts com a Unió Europea. Concretament, necessitem millorar les dues àrees principals d'actuació, que ara estan clarament per sota de les nostres possibilitats. En primer lloc, aconseguir més unitat dels estats membres per assolir un més gran pes polític i, en segon lloc, desenvolupar més estratègies conjuntes per poder treballar de manera més eficaç sobre el terreny. Si ho aconseguim, Europa podrà tenir un paper molt més actiu per fer front als reptes que ens plantegen la seguretat i la prosperitat globals. Perquè vivim en un món on els reptes i els canvis són efectivament de naturalesa global; igual que les seves conseqüències. El terrorisme, la delinqüència organitzada i la proliferació d'armes, el canvi climàtic i la lluita pels recursos naturals, els fluxos comercials i financers; tots aquests factors tenen una dimensió global, són complexos i estan interrelacionats.
Per respondre a aquests reptes només són útils estratègies coordinades i integrades. El valor del Servei Europeu d'Acció Exterior està en el fet que podrà aplegar tots els recursos de la UE i posar-los al servei d'una estratègia política única. Més que no pas cap altre actor en el món d'avui dia, la UE podrà fer servir un ampli ventall d'instruments amb el pes i la legitimitat que representen 27 països democràtics. Això no suposa pas, com afirmen algunes veus crítiques, una apropiació de poder, sinó més aviat una apropiació d'eficàcia. Estic convençuda que el Servei Europeu d'Acció Exterior acabarà tenint una gran influència en el món.