Opinió

opinió

Lluitar contra el canvi climàtic des de l’edificació

La crisi climàtica ens interpel·la a cadascun de nosaltres a fixar-nos deures i ajudar a aconseguir els reptes climàtics

Ahir vam celebrar el dia mundial del canvi climàtic. És una data per actuar i no posar més excuses. Conscients que no hi ha marxa enrere, és responsabilitat col·lectiva defugir els debats ideològics i posar sobre la taula accions dràstiques per mitigar l’emergència climàtica. L’Acord de París 2015 té per objectiu contenir l’augment de la temperatura d’aquest segle per sota dels 2ºC i reforçar la capacitat per afrontar els impactes del canvi climàtic. Els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030, així com el compromís de descarbonització per a l’any 2050, demanen la implicació radical de tothom.

Davant d’aquest escenari, l’arquitectura i els seus professionals volem i hem de ser part de la solució. Segons l’Aliança Global per a Edificis i Construcció, les emissions de CO2 per al funcionament dels edificis van batre rècord el 2020, amb el 38% del total de les emissions globals, incloent-hi les de la indústria de la construcció. Aquestes xifres s’han de revertir i tot comença amb l’anàlisi del cicle de la vida dels edificis, que ens permet optimitzar-los i fer-los més eficients. Ara, els edificis no només han de tenir un consum d’energia quasi nul, incorporar energies renovables, sinó que també poden ser prosumidors –tant consumidors com productors d’energia.

En aquesta anàlisi, també hem de tenir en compte la quantitat d’energia consumida en totes les fases del cicle d’un producte, material o servei, l’anomenada energia gris. Cal transitar cap a edificis que, durant tota la seva vida útil, puguin ser carboni negatiu. És a dir, que eliminin el doble del que emet l’atmosfera. Cal estudiar sempre els materials i avaluar des de l’expertesa professional la seva petjada ecològica.

Parlar de construcció i sostenibilitat és parlar de rehabilitació i renovació urbana, fixats com a objectius prioritaris pels fons Next Generation de la Unió Europea. Aquests fons s’adrecen a la rehabilitació integral dels edificis perquè consumeixin menys energia i emetin menys CO2, assolint així l’eficiència energètica. La rehabilitació és necessària per a tots aquells edificis construïts abans del 1980. La renovació millora la qualitat de vida de les persones i del seu entorn, consolidant l’equitat i contribuint a l’estima de la seva ciutat.

Tampoc podem perdre de vista que les ciutats més responsables mediambientalment són també les més saludables. Tant és així que l’ISGlobal ha elaborat un rànquing de les ciutats europees amb major i menor mortalitat atribuïble a la manca d’espais verds.

Tant la naturalització de les ciutats com la introducció de la biodiversitat vegetal a l’edificació aconsegueixen, entre altres factors, reduir la temperatura ambient, capturar CO2 convertint-se en embornals de carboni, filtrar l’aire i afavorir la biodiversitat. L’Organització Mundial de la Salut recomana una zona verda d’almenys mitja hectàrea a no més de 300 metres de casa.

Per tots aquests motius, és hora d’una col·laboració transversal entre tots els agents involucrats: administracions, institucions, operadors privats i ciutadania, per tal d’elaborar estratègies que fomentin la transició cap a un parc construït neutre en carboni. La crisi climàtica ens interpel·la a cadascun de nosaltres a fixar-nos deures i ajudar a aconseguir els reptes climàtics que tenim al davant. Només així podrem complir els ODS i protegir la vida de les persones i el planeta. Això va de consens, de participació i de compromís per evitar hipotecar el futur de les noves generacions. Fem-ho junts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia