Opinió

De la fam a l’opulència

El Gran Recapte és una crida perquè la gent col·labori abans de malbaratar aliments per Nadal

Cada dia veig més sovint com als restaurants la gent demana d’emportar-se, en una carmanyola (ara en diuen taper), allò que els ha sobrat. És un símptoma que comencem a tenir consciència de l’escàndol del malbaratament dels aliments. Però el cert és que vivim en una època en què ens sobra menjar, tot i que hi ha gent que passa gana. No sé ben bé si és perquè tenim consciència del problema o és que volem tranquil·litzar les nostres consciencies quan col·laborem en campanyes com ara la del Gran Recapte. Sigui pel que sigui, s’hi ha de ser.

Demà s’engega la campanya que ajuda a proveir d’aliments bàsics les persones més necessitades, almenys per als pròxims tres mesos. El Gran Recapte és una crida a la ciutadania perquè col·labori just en les vigílies dels dies en què gasta més del que tocaria preparant les compres desenfrenades del Nadal i Reis i els tradicionals àpats familiars de les festes nadalenques. Es tracta, doncs, de pensar que hi ha gent que ho passa malament i que li podem donar un cop de mà.

Vivim en un model de societat que de manera conscient o inconscient malbarata els aliments. Només amb la meitat de les pèrdues alimentàries actuals avui podríem nodrir tota la població que passa fam al món. Però tot no es fa malbé, perquè és gràcies a la recuperació d’excedents alimentaris i la seva redistribució que s’ajuda moltes persones en risc de precarietat alimentària. El Gran Recapte és només una part de la tasca que fa el Banc dels Aliments de les comarques gironines. Per fer possible que cada dia tothom tingui un plat a taula, els voluntaris del Banc dels Aliments, amb la col·laboració de moltes empreses i altres ajudes de particulars i institucions, treballen tot l’any en la distribució dels aliments. No és una tasca fàcil, són 42 voluntaris estables, que, conjuntament amb 89 entitats col·laboradores, l’any passat van lliurar 3.495.878 quilos d’aliments, amb un valor de 5,5 milions d’euros, amb els quals van poder atendre les necessitats de 46.594 persones, i em consta que les famílies amb problemes per poder-se alimentar cada dia són moltes més. Però tots plegats convivim en un món en què al costat de la fam hi ha l’opulència. Només una dada, avui al món hi ha més de 2.000 milions de persones amb sobrepès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia