Opinió

Català a la terrasseta

Què vol dir ‘cursi'? Quico i carrincló

El diccionari diu que és cursi qui pretén ser elegant i refinat sense ser-ho. Cursi ve del castellà i té un significat massa complex i subjectiu perquè el pugui atrapar una definició. Ser cursi té més de sentimentalisme exagerat que de mal gust. El cursi es nega a afrontar la duresa de la realitat, la vesteix de rosa, l'ensucra i li posa llacets. Vol tant que l'estimin que s'inventa els sentiments i ens els imposa. Parla amb diminutius, té febreta i ganona. I de tant exhibir que creu en el que li agradaria que fos veritat, fa que l'escèptic sembli cínic. I paro, ja n'hi ha prou per fer-se una idea de la gran distància que separa una definició de diccionari del que sap el parlant d'una paraula.


I si trobeu cursi poc genuí, el català té dos adjectius que també poden fer el fet: quico i carrincló. El DIEC en torna a donar una definició poc precisa: “mancat de distinció, d'originalitat”. La idea clau, però, és passat de moda. Quan una noia va quica (o queca, segons el dialecte) vesteix o porta el cabell més com la seva mare que com algú de la seva edat. Quico, per tant, no és hortera, que vol dir vulgar i de mal gust, sinó més aviat ñoño. Està més a prop d'un decor ridícul que de l'estridència. Carrincló té més recorregut i s'aplica a persones, films i novel·les per criticar-ne un excés de sentimentalisme i afectació en un sentit molt proper a cursi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.