Opinió

Keep calm

La condícia i el caos sense sentit

La manera d’acostar-nos a les propostes artístiques radicals oscil·la entre la fascinació i el rebuig, entre la devoció quasi cega i el menyspreu altiu. O ens agenollem, pietosos, davant aquell món indesxifrable i reverenciat pels acòlits més fidels o tenim tendència a pensar que el rei va nu i que ja és hora de desemmascarar les facècies més increïbles i estrambòtiques. L’últim cap de setmana, al festival Temporada Alta, hi va haver un reguitzell d’espectacles que entrarien en aquest camp de la radicalitat. A mi, per exemple, em van fascinar coses que d’altres van negligir, i no vaig sortir amb l’eufòria de bona part del públic en un muntatge que va generar ovacions entusiastes.

Una de les artistes més reconegudes del panorama internacional, Angelica Lidell, va estrenar Terebrante, un intent de reflectir el dolor intens, redundant, persistent, a partir de l’experiència creativa de Manuel de los Santos, Agujetas. Deia el cantaor que el flamenc no es pot explicar: “Primer has d’estar amb una dona i que tu l’estimis. I que tu la deixis o que ella et deixi. I aquí hi ha el patiment i la queixa. Si vostè no té una causa, ¿per a qui cantarà vostè?” Lidell mira de fer explícit aquest dolor i presenta un panorama desolador en el qual ella mateixa esdevé sacerdotessa i víctima. ¿El resultat? L’escenari inundat de desenes d’ampolles de vi i de cervesa, de ginebra i d’altres licors, vessades sobre el seu cos, i també guitarres que s’esmicolen, pols i més pols i un pollastre estabornit i desplomat, i les plomes barrejades amb els líquids i la pols. No sé per què vaig pensar en els operaris del teatre que després de la funció havien de netejar aquella destrossa. Aliens a la cerimònia sacrificant, van haver de lluitar contra tanta merda acumulada. Vaig pensar en ells i en allò que escrivia Carner al final de Nabí, la “maternal condícia del brossat, de les pomes i la mel”. La netedat de les coses. Potser hi vaig pensar perquè soc més partidari del mirament en l’ordre que no pas del caos sense sentit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia