Opinió

opinió

Eduquem per prevenir i eliminar les violències masclistes

A Catalunya, cada dia tres dones denuncien una agressió sexual. Una dada esfereïdora que és només una de les moltes evidències de la vulneració constant dels drets humans de les dones, les adolescents i les nenes.

Les xifres de dones assassinades, de fills i filles assassinats per fer-los mal, de violacions en grup, d’esclavització sexual de nenes, de barbaritats de tota mena, fan por. Veiem en aquesta realitat la cara més crua de la nostra societat, i ho hem de combatre mobilitzant-nos, no només el 25-N, sinó cada dia, a cada moment.

Cal abordar les violències masclistes en les relacions esporàdiques i de parella a l’adolescència; cal abordar la prevenció dels abusos sexuals infantils, la mutilació genital femenina, els matrimonis forçats, el tràfic i l’explotació sexual de menors, però també cal contribuir a generar un posicionament, respostes i mobilització per part del jovent envers les violències masclistes.

Des de Dipsalut, l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona, treballem en polítiques públiques encaminades a la prevenció a través de l’educació, perquè són imprescindibles per incidir en la manera com ens relacionem, ens reconeixem i ens acceptem en tota la diversitat –també la diversitat de gènere i d’orientació sexual–, tal com fem, per exemple, amb el programa Sigues tu.

Sigues tu és un projecte enfocat en l’educació com a font de transformació, en què es promou la idea que relacionar-se i estimar des del respecte i el reconeixement mutu fa que les violències –des del petit micromasclisme fins a l’agressió mortal– no hi tinguin cabuda. Perquè cal sensibilitzar i empoderar la ciutadania i cal fer-ho també des de l’educació dels nostres infants i adolescents. Aquest curs, el programa Sigues tu arriba al 60% dels centres educatius de primària i al 50% dels de secundària, i és el primer any que es treballa en educació infantil.

Les polítiques públiques encaminades a la prevenció són imprescindibles. Des de la Diputació de Girona n’impulsem. Desenvolupem programes educatius que incideixen en l’educació afectiva i sexual, que procuren trencar l’acceptació acrítica dels estereotips de gènere i desterrar la violència com a forma de resolució de conflictes. També donem suport a nombroses entitats del territori que lluiten contra el masclisme i oferim formació a professionals en aquest àmbit. Així mateix, desenvolupem un programa de suport tècnic perquè des del món local s’impulsin polítiques contra les violències masclistes.

Necessitem sensibilitzar i educar la ciutadania perquè sigui capaç d’identificar les creences i els estereotips culturals que fomenten la violència cap a les dones i que es transmeten de generació en generació. I, en aquest sentit, hem de posar de manifest la necessitat de mesures de prevenció educatives i socialitzadores que aturin aquesta violència.

Queda molt camí encara per recórrer, però podem i volem recórrer-lo juntes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia