Opinió

opinió

Un pas de puça

Hi ha èpoques de l’any propícies per recuperar dites populars

Tant el Calendari dels Pagesos com l’Almanac del Cordill ens diuen que avui, dia de Santa Llúcia, el sol es pondrà a les 17.22, hora oficial. No coincideixen en la dada per demà. El primer diu que l’astre rei anirà a dormir a la mateixa hora, mentre que el segon indica que ho farà un minut més tard. Tant és. El fet és que al llarg del desembre el sol es llevarà més tard, però ens anirà allargant la tarda.

El temps, tant cronològic com meteorològic, ha estat un condicionant de la vida a pagès. Qui treballa la terra es fa un bon tip de mirar al cel i de vinclar l’esquena. La saviesa que té el pagès sol ser pausada, prudent, fruit d’una actitud entre estoica i resignada, a voltes amb un deix de pessimisme i, sovint, amb grans dosis d’encert. El pagès sol expressar la seva experiència vital a base de refranys i frases fetes. Les dites populars són una bona síntesi de les seves vivències.

Encara queden persones que fan servir expressions i dites en la seva parla quotidiana. En conec dues que en saben un munt i les empren amb naturalitat. L’una, nascuda en ple carrer Nou de Girona, té arrels a Amer i a Canet d’Adri. L’altra, amb qui comparteixo el nom de la patrona marinera, és filla de Riudellots de la Creu. Reconec que a voltes els he hagut de preguntar el significat d’alguna de les dites. Sempre m’ha fet gràcia veure la cara d’astorament d’alguns alumnes quan senten parlar la Carme de Riudellots. Els adolescents actuals no només no fan servir expressions ni dites populars, sinó que no les entenen. Encara recordem enriolades quan una altra companya de claustre, veient el desastre d’exercici i l’actitud desmenjada d’un alumne, li va demanar que no fos gamarús. L’alumne en qüestió va anar a trobar la directora per queixar-se: “M’ha dit que soc un gamarús!” Tota seriosa, la directora li va preguntar si sabia què significava l’expressió. L’alumne va reconèixer que no en tenia ni idea, però la mirada i el to de veu de la professora el feren pensar que havia estat objecte d’un insult molt greu. Aleshores, va rebre una lliçó d’ornitologia.

Hi ha èpoques de l’any, com Nadal, que són propícies per recuperar dites populars. Durant aquests dies veurem com la tarda es va allargant. Avui fem un pas de puça. Per Nadal farem un pas de pardal i per Sant Esteve, un de llebre. I per Any Nou, un de bou. Pas a pas i fins a l’any vinent!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia