Opinió

opinió

Sara Bailac Ardanuy

Combatem l’exclusió financera

El món rural no pot sostenir una fuga de serveis. Les mancances en infraestructures, les deficiències en la prestació del servei postal i el tancament de moltes oficines bancàries posen en risc un equilibri molt fràgil. I és que mantenir serveis essencials com pot ser el de l’accés als serveis financers és clau per a l’arrelament de les persones que viuen a l’entorn rural.   Cada vegada hi ha menys caixers automàtics i oficines bancàries a totes les poblacions. Catalunya ha perdut tres de cada cinc oficines bancàries en els últims 12 anys. 5.256 sucursals bancàries han tancat deixant municipis sense aquests serveis. Només a Catalunya hi ha 480 municipis que no disposen d’oficina bancària, una realitat que afecta 254.000 persones. I, d’aquests, Lleida concentra 130 municipis sense accés als serveis bancaris, a més de les desenes de milers de persones que s’han de desplaçar un mínim de 5 kilòmetres per accedir a un caixer.

 Aquesta és una realitat que afecta els Països Catalans, però també tot el territori de l’Estat, on s’han retallat la meitat de les oficines bancàries. Resulta molt difícil explicar que, mentre els bancs impulsen ERO massius que suposen enormes retallades de plantilla i tancaments continus de sucursals, les sis entitats que estan a borsa sumaran uns resultats conjunts per sobre dels 20.000 milions d’euros de beneficis. Un volum de beneficis mai vist. És a dir, mentre la banca impulsa fusions per augmentar el volum de capitalització, retalla tota la seva estructura de serveis al territori i ho fa presentant rècord de beneficis.

 Ens preocupa aquesta tendència que deixa sense opcions molta gent i que, a més a més, s’afegeix a les dificultats que pateix el món rural, així com les que viuen moltes persones grans que pateixen la bretxa digital per accedir a determinats serveis bàsics. Aquesta realitat té un nom: exclusió financera. L’accés als serveis financers facilita la vida diària i ajuda les persones i les empreses a planificar els seus recursos a curt i llarg termini.

 S’ha de garantir l’accés de la ciutadania, en peu d’igualtat, a tots aquells serveis bàsics en el marc socioeconòmic en el qual es desenvolupa la nostra societat, i en especial a les operacions bancàries, l’accés al diner efectiu i les gestions bancàries personalitzades fora de l’àmbit digital. La moció que presentava Esquerra Republicana aquesta setmana al Senat té l’objectiu de sumar esforços per donar resposta a aquesta realitat que preocupa la ciutadania de tot el país. I les solucions depenen de posar sobre la taula les bones pràctiques que ja es porten a terme i la veu de les persones expertes d’aquesta realitat.

 Per tot això, pensem que amb aquesta iniciativa el Senat, com a suposada cambra territorial, ha de promoure l’anàlisi de les millors solucions per garantir la inclusió financera per a tothom, en especial a l’àmbit rural, amb la creació d’una ponència d’estudi que haurà d’arribar a recomanacions que puguin ser executables amb rapidesa. 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia