Opinió

A la tres

D’olis i calefaccions

“I si tan clar tenim que l’oli d’oliva és el bo, per què als recaptes d’aliments hi duem ampolles de gira-sol?

Em causa una certa estupefacció observar com les xarxes socials s’estan atipant de persones que es pregunten com pot ser que havent-hi oli d’oliva al mercat, la gent pogués optar, quan els preus eren els que eren, per comprar-lo de gira-sol. Són moltes les veus que fins i tot es burlen dels suposats ignorants que no saben fer la tria adequada de productes i fiquen sempre al cistell –déu meu, quins rucs– el de pitjor qualitat. I ara que el preu de l’oli de gira-sol s’ha triplicat o quadruplicat en qüestió de dies per culpa d’una maleïda guerra –vejam si algú té nassos d’explicar-me per què s’ha disparat de cop el cost de les ampolles que duen mesos emmagatzemades i que van ser comprades al preu antic–, hi ha qui té molt clara la recepta que molts no som capaços de prescriure: comprem oli d’oliva, el nostre, el de proximitat, i tots els mals estaran resolts. Si em molesten segons quins comentaris, com els deia al principi, és perquè no em deixa de sorprendre la quantitat de gent que viu en la seva particular bombolla i ignora, sistemàticament, les dificultats dels altres. Són, aquests altres, els mateixos que treuen foc pels queixals quan senten a dir que, per estalviar en el rebut de la llum, només han de baixar la temperatura d’una calefacció que fa anys que no engeguen o que potser no han gaudit mai. La tria d’un determinat tipus d’oli, abans els preus no es tornessin bojos, té a veure molt sovint amb la necessitat de quadrar amb la precisió d’un rellotge suís els ingressos i les despeses mensuals. En molts casos, que els números encaixin depèn d’estalviar dos euros amb l’oli o cinc euros amb la carn.

També és cert que a mesura que vaig escrivint aquestes ratlles m’assalta un dubte: si tots tenim tan clar que l’oli d’oliva és el que ens convé i que d’aquest sembla que no hi haurà problemes d’abastiment, com és que quan s’organitza un recapte d’aliments i es reclama oli, tothom hi porta ampolles de gira-sol? Potser tenim més clar del que volem admetre que la tria de l’oli també és una qüestió de classe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia