Opinió

opinió

Lliris en un ram reial

El 28 de maig del 1930, Alfons XIII i Victòria Eugènia van visitar la Grober

Compto més de cinc lliris blancs en el ram que van entregar a la reina Victòria Eugènia de Battenberg en la visita que, acompanyant Alfons XIII, va realitzar el 28 de maig del 1930 a la fàbrica Grober de Girona. Però el protagonisme, com a mínim els meus ulls s’hi fixen, és per a la rosa inclinada, com el coll d’una dama que s’acosta a dir un secret a l’amant, i que la fotografia en blanc i negre converteix en natura morta, com si les puntes brillants dels pètals fossin rovellades. La florista va col·locar-hi la rosa, fresca i vermella com l’excepció que marca la diferència; la rosella que destaca enmig de les margarites que creixen, sense miraments, als marges dels camins. Qui va fer l’arranjament floral va veure en la rosa el detall perquè el ram reial i de compliment no semblés la toia d’una núvia, delicada i etèria. Sembla que la reina l’agafi amb les dues mans, com si li acabessin d’endossar totes les ofrenes fetes als altars gironins pel mes de maig o com si fos ella la que hagués de repartir, un a un, els lliris, regis i aristocràtics, en algun acte benèfic.

Enmig de tants pantalons i bastons, la fotografia de perfil de la reina, amb el ram de lliris, destaca, també com a excepció, de les set imatges que es guarden al Servei de Gestió Documental de l’Arxiu de Girona de la visita del besavi de Felip VI a la Grober. Abans, la comitiva havia visitat els Banys Àrabs, i, després, se’n van anar a dinar amb la família Mateu a Peralada. A Banyoles també se’ls esperava i hi van arribar tard perquè l’àpat al castell, copiós, es va allargar. Així, es van excusar de prendre el te al balneari de la Puda i la pluja intensa va ser l’excusa per escurçar la visita; el temps just per admirar l’estany i dir-ne els elogis tòpics que fan els forasters encara que el dia sigui rúfol. A la crònica del 29 de maig de La Vanguardia també s’hi explica que a la Grober s’havia demanat als obrers que continuessin treballant durant la visita reial. Passejar-se amb un ram de lliris mentre les obreres acoten el cap i debanen fil. De la mateixa manera que hi ha la rosa discordant enmig dels lliris, també hi ha els davantals de les obreres que s’agrupen a la terrassa del pati de la fàbrica, curioses i desobeint ordres. Elles són els punts difosos de la foto que s’han fet visibles gràcies als mandils de feinejar i han volgut veure els privilegiats a onze mesos que es proclami la República i els lliris, la reina i el rei passin a ser pètals rovellats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia