Opinió

Concerts per la llibertat

El 29 de juliol del 1992, aviat farà trenta anys, va tenir lloc el concert ‘Catalunya vol viure en llibertat’

En poques setmanes, es començarà a recordar que fa 30 anys Barcelona va ser la seu dels Jocs Olímpics, que van transformar la ciutat, la va projectar al món, etc., etc., etc. Avui no parlarem d’això, ja ho faran altres, sinó d’uns efectes col·laterals de la gran festa olímpica: la campanya de detencions contra militants independentistes catalans, amb què les autoritats espanyoles de l’època van voler desactivar, preventivament, un perill inexistent. Si no fos perquè va haver-hi gent que en va sortir torturada i traumatitzada, gairebé es podria comparar amb l’expulsió de les prostitutes de Barcelona durant el Congrés Eucarístic del 1952, fa 70 anys.

En realitat, el tema d’aquesta columna vocacionalment musical tampoc no són les detencions del 92, encara menys les expulsions del 52, sinó el macroconcert de rock i cançó Catalunya vol viure en llibertat, que va tenir lloc el 29 de juliol del 1992 a la Devesa de Girona, organitzat per quinze diaris i setmanaris catalans, entre ells El Punt, “en defensa de la llibertat d’expressió i d’ideologia, després de les detencions indiscriminades practicades contra sectors independentistes catalans”, tal com ho va deixar escrit Xevi Planas en aquest diari. En aquell concert, hi van actuar Lluís Llach, Elèctrica Dharma, Marina Rossell, Sopa de Cabra, Els Pets, Kitsch, El Último de la Fila, Umpah-Pah, Josep Tero i Lloll Bertran. Les entrades costaven 1.000 pessetes (6 euros) i unes 15.000 persones van omplir el recinte, on va tenir lloc “una lliçó de civisme i un gran espectacle musical”, va escriure l’endemà Àngel Quintana. “Mai més”, es llegia en lletres ben grosses a l’anunci del concert. “Mai més violència terrorista, ni de cap mena; mai més persecució de les idees; mai més detencions indiscriminades; mai més tortures a la presó; mai més silencis còmplices”. Han passat 30 anys i així estem...

El 29 de juliol del 2012, El Punt Avui va tornar a reunir a la Devesa més de 15.000 persones per a una nova edició de Catalunya vol viure en llibertat, per commemorar el vintè aniversari de la primera, amb una trentena d’actuacions. El 2013, va haver-hi una tercera edició, Catalunya vol viure en llibertat i amb dignitat, el 3 d’agost, amb 8 hores de música a la Devesa, i el juliol del 2014 van tenir lloc les Jornades Catalunya, Llibertat i Dignitat, també amb la música com a reclam, quan estàvem a les portes de la consulta del 9-N.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia