Opinió

opinió

Aquell ball de festa major

Les cobles orquestra són un altre cop a dalt dels escenaris de pobles i ciutats

L’Orquestra Selvatana va actuar ahir a Ordal, demà ho fa a Tona i dimecres, a Maçanet de la Selva. Més endavant serà

a Roses, Manlleu i Pineda de Mar. Són sis dels més de 23 concerts que oferirà aquest agost. He escollit la seva agenda en concret perquè, en aquell temps de pandèmia que ara comença a semblar llunyà, vaig seguir a les xarxes un dels seus membres –un amic–, el qual anava desgranant dia a dia l’espera, l’angúnia i alguna emprenyada en vista de les previsions més apocalíptiques de tornada a la normalitat. Van haver d’esperar. I molt. Ara tot allò queda enrere i, a les mateixes xarxes, l’amic músic anuncia els bolos que la formació està fent aquest estiu i en presumeix.

Les orquestres, o les cobles orquestra, són una altra vegada als escenaris de pobles i ciutats, i amb el seu retorn recuperem les nits del ball de sempre. Pasdoble, vals, foxtrot, txa-txa-txa... Les pistes municipals i les arbredes es transformen en pistes d’envelat i hi haurà qui recordarà com és ballar en parella i escoltar la música que no passa de moda, o qui tindrà sort i ho descobrirà per primera vegada, acompanyant pares o germans més grans.

En aquest estiu “com els d’abans”, en què tot torna, orquestres i cobles orquestra han lluitat per poder actuar, i ho fan havent de fer front a la competència dels festivals de rock. Quan els primers grups de rock català començaven a fer-se conèixer, se’ls programava un dia abans o un dia després del ball d’orquestra, del ball de festa major. Ara, aquest tipus de formacions tendeixen a agrupar-se o a ser l’esquer de grans festivals com el Canet, el Cruïlla, l’Acampada Jove i el Senglar, als quals el jovent acudeix en massa. Els grups ja no van a tantes festes majors. Les orquestres hi són, com sempre.

I aquesta lleialtat es pot recompensar ballant al ritme de swing o escoltant sarsuela. I fent aquella peregrinació que començava a Quart, més tard a Cassà, passant per Campllong i Llagostera, i acabava a principis d’agost al ball de festa major de Sant Feliu de Guíxols. La Maravella ahir era a Caldes de Malavella, i demà és a Castelló d’Empúries, on oferirà concert i, seguidament, ball de festa major. La Principal de la Bisbal dijous és a Gualta i divendres, a Platja d’Aro, i Els Montgrins, la cobla orquestra degana, el dia 15 és a la Canonja i l’endemà, a Cardedeu. Per triar i remenar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia