Opinió

Pop-Tops a la Costa Brava

El grup de Phil Trim, que va triomfar amb ‘Mamy Blue’, va gravar un especial de TVE a la Costa Brava

L’amic Alfons Hereu m’envia un fragment d’un d’aquests programes musicals que aprofita l’immens arxiu de Televisió Espanyola, en què apareix el grup Pop-Tops interpretant el seu immortal Mamy Blue (1971) al passeig del Mar de Sant Feliu de Guíxols, amb una de les psicodèliques realitzacions de Valerio Lazarov. La cançó en qüestió va ser un dels grans èxits del 1971, tant a l’Estat espanyol com a nivell internacional: va ser un supervendes a diversos països europeus i el Japó. De fet, gràcies a aquesta cançó composta pel francès Hubert Giraud, Pop-Tops va ser un dels pocs grups espanyols de l’època amb projecció més enllà de les nostres fronteres, juntament amb Los Bravos i Los Canarios. Els tres grups tenien en comú el productor suís Alain Milhaud.

En realitat, Mamy blue té com a coautor el cantant dels Pop-Tops, Phil Trim (Trinitat i Tobago, 1940), que va reflectir en la lletra la seva trista infantesa, abandonat per la mare i cuidat per l’àvia. Al capdavant del grup madrileny, format el 1967 com Los Tifones, Phil Trim hi va aportar exotisme –aquí no eren habituals els cantants negres, al marge d’Antonio Machín i Basilio– i sobretot una gran veu, amb tonalitats de blues poc freqüents en la música pop ara fa mig segle. Tot i que, durant la seva relativament curta època de glòria, Pop-Tops van voltar per altres països, també van tocar força als escenaris gironins: el 12 d’octubre del 1968 a La Gatzara d’Anglès; el 25 d’octubre del 1969 van actuar a la festa d’inauguració de la discoteca Scopas d’Empuriabrava; l’1 de novembre del 1971, en plenes Fires de Sant Narcís, a la Piscina de Girona –hi va tornar el dia de Sant Narcís del 1972– i el 22 de gener del 1972 van omplir la discoteca Maddox de Platja d’Aro, on a Trim el va entrevistar un redactor del diari Los Sitios que va assolir nivells insòlits d’infàmia: no només li canviava el nom per Phillitrim –i afegia sense vergonya: “Vaya nombre, digo yo”–, sinó que es referia a ell com “el morenito de los Pop-Tops”. L’estiu del 1972, els Pop-Tops i l’actriu i cantant Nati Mistral van estar filmant a Girona, Besalú, Empúries i altres localitats gironines el programa especial 720 grados en torno a... , amb convidats com ara Mari Carmen y sus Muñecos i Dalí, que és bàsicament un gran videoclip de promoció de la Costa Brava i al qual pertanyen les imatges de Sant Feliu esmentades al principi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia