Opinió

A la tres

Parlem de sexe

“Amb la canalla, seguim evitant els temes que ens resulten incòmodes o els tractem a destemps

La pregunta surt de la boca del meu fill de nou anys: “Mare, es pot fer l’amor si no vols tenir un fill?” Em desconcerta que recorri a l’expressió “fer l’amor” i no a un terme molt més popular entre la canalla, però interpreto que és la seva fórmula per diferenciar entre la mare i el col·lega. Ell pregunta amb un cert desvergonyiment, com quan demana què hi ha per dinar. No soc una experta a adaptar als menors tot allò referit al sexe –em sento més còmoda si em pregunta per l’accentuació de les paraules planes– però, per sort, estic a anys llum d’aquelles nits en què els pares canviaven de canal quan a la televisió apareixia una escena pujada de to. La pregunta del meu fill m’agafa de sorpresa, però fa anys que vaig decidir que mai inventaria una faula per evitar dir les coses pel seu nom. Ni els nens venen de París, ni els òvuls s’engendren per art de màgia, ni el clítoris és un no-sé-què sobre el qual ja debatrem quan siguis gran. Així que aprofito el moment per parlar de respecte i de relacions consentides i per constatar que els menors, quan pregunten, sovint busquen corroborar el que ja saben.

Constato amb freqüència com molts pares i mares, també mestres, es ruboritzen quan els menors treuen qüestions sexuals o afectives. I no es tracta de parlar-los com si fossin adults, però no els fem cap favor quan els infantilitzem més del compte, sobretot si volem construir adults que s’allunyin de les relacions malaltisses i de dependència i si volem batallar contra l’estructura mental del patriarcat. Perquè la realitat és que anem molt tard en l’educació sexual i afectiva, com ho demostra, per exemple, la radiografia de la violència de gènere. Seguim evitant els temes que ens resulten incòmodes o els tractem a destemps. A tall d’exemple, els tallers adreçats a escolars, fets en connivència amb Salut, on l’aprenentatge estel·lar segueix sent com posar un condó. I malgrat que no s’aprofundeix en cap dimensió desconeguda, encara hi ha molts pares que ni tan sols autoritzen els fills a assistir a aquestes sessions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia