Opinió

A la tres

Massa pressuposar

“Semblava que JxC prendria mal pel pressupost però ERC i el PSC s’entesten a fer-se’n; i que sense sedició s’atenuava la repressió, que muta

Era lògic pressuposar que la negociació i aprovació dels comptes de la Generalitat situarien Junts en una delicada i, fins i tot, incoherent situació, havent-los redactat l’exconseller Giró. Però el tacticisme dels dos principals partits implicats, ERC i sobretot el PSC, ha acabat girant-se’ls en contra. El govern repeteix tant la imminència de l’acord que quan esdevingui perdrà importància, que en té i molta, perquè prorrogar un pressupost anterior contribueix a accentuar i perpetuar les necessitats socials i econòmiques. Aprovats el pressupost estatal i el de Barcelona, hi havia desenes de punts d’entesa entre republicans i socialistes, però la cimera i els ultimàtums sobre els projectes del quart cinturó, el Hard Rock i l’ampliació del Prat uns mesos abans de les municipals l’han enverinat i acabaran prenent mal. Fins al punt que els agents econòmics, que feia un mes i mig havien signat un acord “històric” per elaborar els comptes, ara els retreuen l’immobilisme. Es va habilitar una setmana al Parlament per a la tramitació, fa també més d’un mes del pacte amb els comuns, prou ambigu per acollir un tercer soci, però ara els d’Albiach en reclamen el respecte. De moment, el PSC sembla més interessat a visualitzar la debilitat del govern.

Era lògic pressuposar que substituir sedició per desordres agreujats i rebaixar les penes per malversació al Codi Penal calmaria la repressió sobre l’independentisme, tant l’exiliat com el pendent de judici. Però de moment la direcció judicial i la fiscalia continuen entestades a mantenir la repressió. Llarena i els jutges ho aprofiten per pressionar Sánchez, i la fiscalia estatal concentra l’objectiu a dur els tres eurodiputats exiliats davant del Suprem. Resulta significatiu que la primera presa de posició del ministeri públic després de la reforma sigui per encaixar ja els desordres públics que a Llarena li feien fins i tot vergonya. És fàcil pressuposar que la sala del Suprem que revisi l’1-0 presidida per Marchena decidirà allò que més convé a l’Estat més profund.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia