Opinió

15 són 15

El Delta de l’Ebre a tres anys del Glòria: una solució encarrilada

Després de tres anys del temporal Glòria, que va afectar seriosament el Delta de l’Ebre, la Plataforma en Defensa de l’Ebre i altres moviments ecologistes i socials denuncien la manca d’una solució efectiva i suficient per aconseguir la protecció de l’espai. La violenta borrasca de gener del 2020 va negar camps d’arròs, va destrossar plataformes muscleres i va fer desaparèixer la Barra del Trabucador. Les imatges d’aquells dies parlen per sí soles; el mar va penetrar fins a 3 quilòmetres terra endins, modificant completament la morfologia del Delta. Aquell episodi va ser la primera situació greu que va posar de manifest de forma molt contundent la fràgil situació de la zona.

Cal dir, però, que la Taula de Consens del Delta, integrada per ajuntaments, comunitat de regants i sindicats agrícoles, té una opinió força positiva en relació a la situació actual del Delta. A nivell polític, es valora el gir de la Generalitat de Catalunya, que ha passat a ser una part activa en la cerca d’una solució. També es valora la creació d’una comissió al parlament de Catalunya per a l’estudi de la protecció del Delta de l’Ebre, una plataforma on exposar davant les forces polítiques catalanes la preocupació del territori.

Pel que fa a l’administració de l’Estat, s’espera que en els propers mesos o setmanes el Ministerio de Transición Ecológica y Reto Demográfico presenti el document definitiu del “Plan de Protección” del Delta presentat ara fa 2 anys. Segons sembla, aquest Plan recollirà les recomanacions fetes des del territori. El moviment de terres passarà a ser una actuació de recuperació estructural que es farà de forma continuada en el temps, hi haurà un seguiment de resultats d’aquests moviments, es destinaran les dotacions pressupostàries necessàries per a la concreció de les actuacions i, a més, hi haurà una avaluació periòdica de la situació.

Les actuacions preventives dutes a terme el darrer any, amb la restitució de sorra a l’Illa de Buda, a la Barra del Trabucador i a la zona de la Marquesa per part del govern de l’Estat són el principi del que sembla una solució de llarg termini i integral del Delta de l’Ebre. També els estudis encetats per la Generalitat per a conèixer la quantitat i característiques de les sorres marines disponibles és un avenç important en l’estudi de les possibles mesures a emprendre.

Són notícies esperançadores pel Delta de l’Ebre que porta anys, de fet dècades, patint una important degradació. Les solucions plantejades són de llarg recorregut, així que cal estar pendents de la seva concreció i continuïtat en el temps. En els pressupostos públics tendeixen a prevaldre les necessitats curt-terministes i a passar en un segon terme les emergències de llarg termini com la del Delta de l’Ebre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia