Opinió

De set en set

“Cine espanyol”

Amb el títol Para todos los públicos, el programa Salvados de La Sexta, presentat per Fernando González Gonzo, va abordar amb els Goya a la vista coses relatives a la situació del cinema espanyol. Ho va fer posant en diàleg dos directors catalans, Carla Simón i José Antonio Bayona, que encarnen dues menes diferents de cinema. D’altra banda, de moment una fa present i l’altre bandeja la identitat, la territorialitat i elements culturals catalans en els seus films: potser em vaig despistar, però no recordo que se’n fes cap referència perquè no hi va haver cap més etiqueta que la del “cinema espanyol”.

El diàleg, a més, va fer-se en presència i amb la intervenció d’estudiants de l’institut escola Trinitat Nova, un des centres educatius catalans que han incorporat el projecte pedagògic Cinema en Curs: amb la col·laboració de cineastes professors com ara Carla Simon, que en va parlar en el seu pregó de les Festes de la Mercè, els alumnes elaboren curts cinematogràfics de manera col·lectiva. Originat a Catalunya i estès en altres llocs de l’Estat espanyol, un projecte extraordinari al qual tampoc no es va fer a penes referència. El cas és que, mentre veia el programa, em preguntava per què, que jo sàpiga, no se’n va realitzar cap d’equivalent a TV3 amb els Gaudí a la vista.

D’altra banda, un aspecte molt interessant va ser escoltar com Francesc Vilallonga, professor de comunicació audiovisual a la Universitat Ramon Llull, desmunta en dos minuts el supòsit que el “cinema espanyol” viu de les subvencions. Bayona va dir que la cultura no és ni de dretes ni d’esquerres, però resulta que la dreta no fa més que propagar que el cinema vampiritza l’Estat Espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia