Opinió

Canvi d’horari i salut mental

Un únic horari evitaria els inconve- nients d’adaptació que el cos ha de fer als canvis sobtats

Vivim en un entorn mediterrani i això condiciona els ritmes de vida, els horaris laborals i l’oci. Catalunya és poc equiparable a comunitats de l’àrea atlàntica, més occidentals, separades per quasi una hora solar. La llum diürna determina en part la cultura i l’oci, sectors molt vinculats a l’economia. Cal tenir en compte que un motor important és el turisme, del qual viuen hotels, restaurants, bars, empreses d’oci nocturn, esportives i de natura. És imprescindible, per tant, valorar totes les variables per concloure si ens és més convenient i saludable l’horari d’hivern o el d’estiu. Si consultem els experts sanitaris i d’educació, ens diuen que les persones se senten millor i rendeixen més amb l’horari d’hivern. Quan ens llevem ja hi ha llum i es fa fosc més aviat, cosa que permet dormir bé i aprofitar millor el dia. Un únic horari evitaria els inconvenients d’adaptació que el cos ha de fer als canvis sobtats d’un horari a l’altre. Quina és la millor opció posats a haver de triar?

Per trobar la resposta apropiada ens hem de fixar en altres paràmetres que tenen a veure amb el rendiment de les persones i el seu benestar psíquic. Si ens interessa prendre com a referència el benestar i el rendiment laboral, la millor opció seria el mateix horari d’hivern tot l’any. Evitaríem les adaptacions brusques pels canvis sobtats de passar de l’un a l’altre i les seves conseqüències físiques i mentals. El ritme circadiari és un cicle d’aproximadament vint-i-quatre hores amb processos bioquímics, fisiològics i de comportament entre els quals hi ha la vigília i el son. La descompensació pel canvi de rutines provoca reducció del rendiment intel·lectual i de la concentració, dificultats de memòria, irritabilitat, cansament, desorientació, insomni i, en casos més greus, depressió i suïcidis. Nens i persones grans són els més afectats. Per sort són dificultats temporals que desapareixen al cap de pocs dies. La responsabilitat recau en l’hormona anomenada melatonina, que s’activa amb la reducció de la llum solar i facilita així el descans nocturn. La resposta, per tant, no és fàcil. Segons per a quins sectors productius és millor l’horari d’estiu, però per al benestar de les persones la resposta és inequívoca: el d’hivern. I la millor de totes seria l’horari solar tot l’any, al qual el cos s’adapti progressivament com també les activitats productives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia