Opinió

A la tres

Endreçar el lloguer

“El mercat immobiliari en zones com ara Barcelona està en una situació esperitada que exigeix força més que una norma que essencialment posi el focus en els preus

Només qui per circumstàncies que només li concerneixen a ella o a ell es veu abocat al tràngol de buscar un pis de lloguer pot fer-se una idea exacta de la situació tan tenebrosa en què està el mercat immobiliari en aquestes àrees dites tensionades com ara Barcelona i la seva corona. És un galimaties regit pràcticament per una única llei, la de la selva, on els dòcils inquilins estan a mercè de les condicions draconianes que imposen uns propietaris i unes immobiliàries que naveguen amb el vent a favor. L’herència és la que és i després de dècades fomentant una política d’habitatge suïcida, incentivant la compra a tort i a dret i reduint l’oferta pública a poc menys que les tómboles que s’encadenaven a final de mandat, el parc de lloguer actual és tan misèrrim que qui el controla pot comportar-se com un absolut cacic. Preus desorbitats, fiances fora de tota lògica, el tracte feréstec del comercial de guàrdia que l’únic que vol és despatxar-te o obligacions sobrevingudes per contractar el manteniment de ves a saber què són alguns dels peatges que cal anar serpentejant per acabar plantant el llit o el sofà Sklum en un estatge que és més un cau que cap altra cosa. Però és el que hi ha. I, si no t’està bé, a fora hi ha cua d’altres que no seran tan primmirats. Un engranatge diabòlic davant el qual benvinguda sigui una norma o qualsevol altra iniciativa que intenti posar ordre a tanta arbitrarietat. I malgrat que dictar topalls als preus, i que aquests hagin d’estar per sota l’IPC, és una mesura imperiosa, alerta d’intentar reduir l’abast de l’assumpte a només això. Literalment cal posar el mercat cap per avall, invertint la lògica que fa del lloguer un bé escàs concentrat en poques mans. I per això només hi ha una antídot, el de construir més habitatge públic i de lloguer. A carretades. Un compromís políticament poc agraït, ja que els pisos que un comenci a alçar avui potser demà els inaugurarà un altre alcalde, i que sobretot vol constància en el temps. I això exigeix força més que una llei pactada en precampanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia