Opinió

Entitats en el procés electoral

No, no només els partits fan política. Les entitats també són actors polítics

De vegades no ens limitem a unir-nos i a compartir amb aquelles persones que tenim un objectiu en comú, sinó que també volem intervenir en les decisions que es prenen i que poden afectar-nos o poden millorar la nostra condició. I no, no només els partits fan política. Les entitats socials, culturals, sanitàries, econòmiques, ambientals (...) també tenen poder transformador per a una societat. S’acosten les eleccions municipals, i a cada municipi ens trobem una xarxa d’entitats constituïdes que suposen un valor imprescindible per a la configuració de les propostes dels partits electes. El recorregut de les entitats són una font per a la visió territorial de la implementació de les polítiques. Les diverses entitats són societat civil, però també són actors polítics que treballen a primera fila i dia a dia amb els subjectes que tracten. Aquells que integren tantes i diverses formes identitàries i condicions socioeconòmiques i socioculturals. Doncs, qui millor que les entitats poden comunicar les demandes dels diferents sectors que formen un municipi?

La capital del Pla de l’Estany ha estat un dels municipis on les entitats no només suposen aquesta porta de consulta per als partits, sinó que algunes s’han organitzat per poder traslladar les inquietuds dels diferents sectors de la ciutat als diversos grups polítics. Sens dubte, es fa difícil imaginar el trasllat de demandes durant un procés electoral sense la participació política de les entitats durant un cicle de legislatura. Aquest fet no només suposa la configuració de l’agenda política de la pròxima legislatura, sinó que es tradueix en un teixit social complex i necessari que els grups polítics exploten en el procés electoral actual. L’acció de les entitats ha de ser transversal per poder incidir en el canvi i millora d’un municipi. Doncs de nou es fa difícil d’imaginar incidir en una realitat tan complexa i en l’efectivitat de les accions d’una entitat sense el treball en xarxa. Així és com les entitats poden configurar un model per a les polítiques municipals. Les entitats suposen un cel protector per a una societat, un vincle per traslladar –coordinats– les demandes socials, i un projecte col·lectiu que necessàriament ha d’integrar tots els veïns i veïnes d’un municipi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia