Opinió

A la tres

El plàstic de la Barbie

“Més que encarnar l’esperit d’empoderament feminista era un simple i banal producte de consum amb unes idees molt masclistes de com havia de ser la dona ideal

Tinc ben present la primera Barbie que em van regalar. Va ser el resultat de mesos i mesos de suplicar als pares –a la mare, més aviat, perquè el pare, de joguines, poc que n’opinava–, de mirar embadalida els anuncis d’aquell rosa xiclet que omplien les revistes de preadolescents i de comprovar una estètica trencadora i gairebé insultant en el fins llavors món tan tradicional de les nines. Per primera vegada, aquelles figures inanimades es mostraven amb unes corbes provocadores i sensuals que topaven frontalment amb la innocència infantil, amb uns pits enormes que posaven a prova la llei de l’equilibri i unes cames quilomètriques impossibles que completaven un conjunt tan desitjat com irreal. La Barbie va encapçalar la revolució en el sector de les nines i aviat es va imposar als cossos amorfs dels bebès de cap i extremitats toves, a les pepes de roba i a les nines de comunió vestides de blanc immaculat. La Barbie era feta per provocar, perquè representava, o així ho venien llavors, la dona moderna i amb èxit que treballa fora de casa, ben pentinada i maquillada a tota hora i amb mil i un complements imprescindibles per garantir-li una vida de somni. La meva primera Barbie, deia, va complir totes les meves expectatives i malgrat que era tant o més de plàstic que la resta de nines que havia tingut fins llavors, va ser la primera que em va fer emmirallar en el seu món de fantasia com en una projecció del que jo volia ser quan sigués gran. Ben aviat, però, vaig comprovar que la Barbie no havia vingut a revolucionar res i que allò d’encarnar l’empoderament feminista era més fals que el seu somriure. La Barbie era un simple producte de consum amb unes idees marcadament masclistes de com havia de ser la dona ideal. Ara en fan una pel·lícula per reactivar la fama d’aquesta joguina icònica i recuperar vells estereotips que sembla que interessa promoure. Només espero que les nenes que la vegin tinguin molt clar que darrere de tot el glamur i la fantasia s’amaga només una figura de plàstic. Res més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia