Opinió

A la tres

El cos de les dones

“La violència contra les dones s’agreuja sempre que hi ha un conflicte armat, i encara pitjor que les violacions és la impunitat amb què es cometen aquests crims

Obligades a caminar completament nues pel seu poble, arrossegades per camins i violades en grup, dues germanes índies de l’ètnia kuki s’han convertit en un nou exemple globalitzat de la vexació sobre les dones com a arma. Sabem que la violació ha estat un instrument per aterrir i destruir comunitats al llarg de tota la història, però que es faci en l’actualitat i amb tanta impunitat fa posar els pèls de punta. L’Índia és un país terrible per a una dona i la violència masclista hi està molt arrelada, fins i tot ha anat en augment en l’última dècada, malgrat les promeses fetes el 2012, quan una jove estudiant de 23 anys va morir després d’haver estat violada en grup en un autobús.

El nou cas de violència va passar al mes de maig, però ara ha arribat al gran públic perquè es va enregistrar l’atac i es van difondre imatges del vídeo per les xarxes. Afortunadament aquest vídeo del terror ja ha estat retirat, però la brutalitat que hi apareix segons els que l’han vist, amb les noies suplicant pietat als seus agressors, ha provocat una onada de rebuig i protestes contra el primer ministre indi, especialment a l’estat de Manipur, a l’est del país, on van passar els fets. El més lamentable de tot és precisament que fins que no se n’han fet ressò mitjans de comunicació no s’ha dut a terme cap investigació i no s’ha detingut ningú. La violència envers la minoria kuki –cristians de les zones muntanyoses– per part de la majoria hindú meitei es va desfermar fa mesos. Els mitjans independents indis asseguren que tot va començar perquè es va voler oferir millores socials als meiteis, i els kukis es van queixar perquè quedaven marginats. El conflicte va anar escalant i ja ha causat 60.000 desplaçats, milers de ferits i centenars de morts, entre ells el germà de les dues noies del vídeo, que va morir apallissat quan intentava protegir-les. És colpidor imaginar tanta brutalitat i prendre consciència de fins a quin punt el cos de les dones s’utilitza per humiliar tota una comunitat. Passa arreu on hi ha armes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia