Opinió

El suplantador de F.R. David

El 1984, en ple èxit de ‘Words’, un home va actuar en discoteques com si fos el cantant

Si no es té una certa edat i una mica de memòria, és impossible recordar les dimensions de l’èxit mundial que va tenir, ara fa quaranta anys, un cantant francès anomenat F.R. David amb una cançó titulada Words (“Words don’t come easy to me...”, començava així, per si ajuda a rememorar). En realitat, F.R. David es diu Eli Robert Fitoussi i va néixer a Tunísia el 1947. A pesar de la seva llarga trajectòria artística, que va incloure uns primers passos amb Vangelis i uns quants àlbums i singles publicats des del 1981 fins no fa gaire, F.R. David és per a la gran majoria de la gent això que s’anomena un one hit wonder, una estrella d’un sol èxit. Però quin èxit...

La qüestió és que la tardor del 1984 va aparèixer a Los Sitios. Diari de Girona un petit anunci de la discoteca Octopussy d’Empuriabrava on es podia llegir: “Davant l’infortuni de l’accident patit a l’autopista alemanya de F.R. David [sic], la direcció de la discoteca Octopussy-Ampuriabrava, en atenció als seus amics, ofereix pel dissabte 24 de novembre 1984, a les 23.30 h, La Salseta del Poble Sec.” Bon canvi. En realitat, no va haver-hi cap accident a cap autopista alemanya. L’endemà mateix apareixia al diari Avui aquesta notícia: “Detingut un marroquí que deia ser el cantant F.R. David .” El suplantador es deia David Simon Knafo i, pel que sembla, ja s’havia fet passar pel cantant francès en diverses discoteques i sales de festes catalanes on, gràcies al playback habitual en aquests locals i a una certa semblança amb l’autor de Words –que, a més, apareixia en el videoclip de la cançó amb ulleres de sol–, el tal David no tenia problemes per actuar-hi com a F.R. David i cobrar “fabuloses quantitats”, com es va publicar a Punt Diari. En realitat, l’estratègia del farsant va ser força més elaborada: prèviament, havia anat a una comissaria de Barcelona on, presentant-se amb el nom real del cantant, va denunciar que havia perdut la documentació i efectes valorats en 150.000 pessetes, i així va aconseguir que la policia li lliurés un document d’identitat provisional amb el nom de Fitoussy. Potser el suplantador de F.R. David es va avançar a la nostra època, ara que pensem que són tan llestos i ens enganyen constantment a la vida i a les xarxes socials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia