Opinió

mirades

Jordi Grau

Trenta anys de la Nit de Poetes

Divendres arriba la trentena edició al pati de les Magnòlies, amb la ciutat de Girona com a motiu poètic

Hi ha iniciatives que sorgeixen de la societat civil i que han anat creixent amb els anys fins que ja formen part del panorama cultural de la ciutat. Divendres vinent, dia 15, a les nou del vespre, Nit de Poetes arriba al trentè aniversari, i ho fa, com és costum en els darrers anys, en el marc adequat i magnífic del pati de les Magnòlies, a l’edifici que havia donat cabuda a l’hospital Santa Caterina i que ara és seu de la Generalitat de Catalunya. El dels trenta és un aniversari rodó, que diu molt de la gent que el manté viu i en plena forma. Aquella iniciativa que l’Associació de Comerciants de la Cort Reial i la Plaça de l’Oli van tenir el 1994 per dinamitzar la ciutat, el Barri Vell i el món cultural gironí, ha crescut amb el pas del temps. Ja no queda gaire ningú dels protagonistes a qui van encarregar tirar endavant la iniciativa, els imprescindibles Carles Vivó, que s’encarregava entre altres coses dels cartells; mossèn Jaume Reixach, poeta i llavors rector del Carme, que n’era el coordinador poètic; Narcís-Jordi Aragó, que feia el guió de la segona part, i Joan Ribas, que, amb el Grup Proscenium, s’encarregava de dirigir des d’un punt de vista escènic. El lloc ideat eren les escales de Sant Martí, les del seminari, un dels espais més característics de la ciutat i dels més fotografiats. El temps, però, va jugar males passades, ja des de la primera edició, i Nit de Poetes es va acabar fent a l’església de Sant Martí –en la primera edició–, a l’aula magna de Sant Domènec i a La Mercè.

L’associació de comerciants, juntament amb la Coordinadora Nit de Poetes, se’n va encarregar deu anys. Hi va haver canvis. El poeta Lluís Lucero Comas es va fer càrrec a partir del sisè any de la coordinació i presentació de l’acte. En el desè aniversari es va aconseguir reunir tots els poetes que havien participat en les nou edicions anteriors. Els Amics de la Unesco a Girona van agafar el relleu com a coorganitzadors a partir de llavors. Roser Balló i Dolors Reig en continuen sent les cares visibles i les peces necessàries per a la Nit de Poetes, que en els darrers anys té l’actor Martí Peraferrer Vayreda com l’encarregat de la direcció i la dramatúrgia.

Nit de Poetes es divideix en dues parts. En la primera, dedicada als poetes d’avui (i de sempre), hi haurà els guanyadors dels XLII Jocs Florals i Literaris Escolars de Girona, i els poetes d’avui seran Lluís Bosch, Adam Manyé, Carme Romia i Anna Gual, guanyadora del Miquel de Palol 2022. Els versos del poeta iranià Abbas Kiarostami (Teheran, 1940 - París, 2016) es podran escoltar en l’apartat de poetes de sempre.

La segona part estarà dedicada a Girona, ciutat de versos. La ciutat i els seus racons, com a motiu poètic. Hi seran presents des d’autors clàssic com ara Aureli Prudenci –el primer poeta que escriu sobre Gerunda– i Cerverí de Girona fins a poetes actuals com ara Joan Domènech Moner, Isabel Oliva, Marcel Riera i Adrià Targa, entre d’altres. Es farà un reconeixement a Carles Vivó, a càrrec de Mar Vivó, coordinadora plàstica, que farà una reinterpretació dels cartells del seu pare. I també hi participaran joves actors de l’escola de teatre El Galliner i el Grup Jove de Sardanes del GEiEG.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia