Opinió

Guerra i intel·ligència artificial

Al cap i a la fi, la guerra és un dels genets de l’apocalipsi

Palestins i jueus s’estan matant, com fan sovint. Milers de morts, milers de ferits... Bombes, coets, ruïna. Els mitjans de comunicació occidentals, els nostres, sempre dediquen molta lletra a aquesta guerra que, si ho mirem bé, dura des de la creació de l’estat d’Israel. Els mitjans generalment es decanten a favor dels jueus, mentre que les bases populars dels partits d’esquerra solen mirar de més bon ull els palestins. Aquest cop les notícies d’aquell conflicte han deixat a l’ombra fins i tot el d’Ucraïna, que ja és dir!

Però no és només el d’Ucraïna. Se m’acut preguntar a la IA quantes guerres hi ha al món. Em respon: “Segons l’Escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona, ara mateix hi ha una trentena de guerres actives al món. Algunes de les més sagnants són la guerra del Iemen, la guerra de Síria, la guerra d’Afganistan, el genocidi del poble Rohingya a Myanmar, el conflicte de Palestina i la guerra civil a Etiòpia. Aquestes guerres han causat milions de morts, refugiats i violacions dels drets humans.”

Bona resposta, però es deixa Ucraïna. Li faig observar a la màquina. I ho sap, és clar. Ara em reconeix: “La guerra d’Ucraïna és un dels conflictes més greus que afecten el món actualment. Es tracta d’una invasió militar de Rússia sobre el territori ucraïnès que va començar el 24 de febrer de 2022 i que encara continua. La guerra ha provocat milers de morts, desplaçats i violacions dels drets humans, així com una gran tensió internacional entre els aliats de cada bàndol.”

Una trentena de guerres són moltes guerres. Ja entenc que no es pot parlar cada dia de totes. Seria impossible tenir tanta informació i tant d’espai. Penso que sí que es troba temps i espai per parlar una mica de tots els partits de futbol, bàsquet, etc. Es publiquen diaris especialitzats en esports, com L’Esportiu. Potser caldria editar un informe diari que ens tingués al corrent del que passa a les guerres més importants?

Al cap i a la fi, la guerra és un dels genets de l’apocalipsi. Però tindria cap sentit si sabem que la primera víctima de la guerra és la veritat? Qui ens informaria que tingués credibilitat?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia