Opinió

mirades

Jordi Grau

El dia que el rosa inunda Figueres

El 5 de novembre el Grup Iris organitza la Cursa de la Dona de Figueres, i vol tornar als registres d’abans de la covid

Les curses de la dona fa anys que omplen els carrers de moltes poblacions gironines. Fa poc més de dues setmanes es va fer a Girona la desena edició, que va ser tot un èxit, i també se n’han fet o anunciat a les Preses, Castelló d’Empúries, Ripoll, Roses o Llagostera, entre altres poblacions. A Figueres està convocada pel diumenge 5 de novembre i espera tornar a omplir de rosa, el símbol de les dones que pateixen càncer de mama, els carrers de la ciutat.

A Figueres la cursa, que arriba a la seva vuitena edició, l’organitza el Grup Iris, amb el suport del Club Atletisme Figueres i l’Ajuntament de la ciutat. Però el naixement d’aquesta cursa solidària que recapta diners per a les dones malaltes de càncer de mama que ho necessiten i per a la investigació, té una història anterior. Fa més de deu anys, tres dones que patien la malaltia es van començar a trobar per donar-se bàsicament suport emocional. Aviat van ser algunes més. Es reunien en cafès i bars, però no era el lloc adequat per parlar i deixar anar les emocions que les embargaven, i va ser llavors quan va sorgir la idea de constituir-se en associació i demanar un local a l’Ajuntament de Figueres. Ho explica Lídia Albert, presidenta del Grup Iris des del primer dia i que continua encapçalant una junta amb Mercè Casals i Mei Muñoz de vicepresidenta i secretària. “No ens coneixíem, però ens calia suport i consells de dones que haguessin passat pel mateix. I així vam començar, donant-nos suport emocional i constituint-nos com a Grup Iris, amb una quota irrisòria, de 5 euros a l’any.” Però aviat van ser més persones i la idea de fer la Cursa de la Dona va prendre forma. “No sabíem què passaria. De fet, quan vam anar a presentar la instància a l’Ajuntament de Figueres, havíem preguntat quanta gent anava a la cursa més important que es feia llavors i ens van dir que unes tres-centes persones. Jo havia posat tres-centes cinquanta a la instància però vaig rectificar i vaig posar un + - al davant, per por”. Van ser 3.315 dones participants, una xifra que la Lídia recordarà tota la vida. Les inscripcions van significar un motor econòmic per poder fer més coses, entre les quals el pla de millora física i emocional, el pla d’alimentació saludable i el pla No estàs sola.

L’experiència va ser un èxit i es va aconseguir donar visibilitat a la capacitat i potencial de les dones afectades molt més enllà de la malaltia, i la Cursa de la Dona de Figueres es va convertir en un esdeveniment festiu i esportiu amb rècords de participació. Ara el Grup Iris té més de dues-centes sòcies i socis, de les quals setanta són dones que han patit o pateixen la malaltia i que continuen la seva tasca de donar suport i acompanyament a les dones afectades, d’entre 28 i 80 anys amb el denominador comú d’haver sobreviscut al càncer. La cursa va anar augmentant de participació fins a les 5.500 persones del 2019. Després va arribar la pandèmia i la cinquena i sisena edició van ser virtuals. L’any passat van tornar al carrer i van reunir 4.300 dones. Aquest any volen tornar als nivells prepandèmics. Però també han decidit traslladar la novena edició, la de l’any vinent, al tercer diumenge de maig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia