Opinió

mirades

Jordi Grau

L’home que ha tallat més caps

Als 80 anys Xevi continua actiu després d’una carrera a la televisió, fent anuncis i actuant a tot el món

En Xavier Sala Costa és segurament una persona ben coneguda a Santa Cristina d’Aro, però l’il·lusionista Xevi és un personatge internacional, un empordanès il·lustre, un ambaixador de la Costa Brava que fa 67 anys que és damunt dels escenaris fent allò que sap fer: entretenir la gent amb el seu món màgic. Avui divendres, a les set del vespre, a l’Espai Ridaura de Santa Cristina d’Aro, l’arxiu municipal celebrarà el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual i ho aprofitarà per commemorar el 80è aniversari d’en Xevi, que va ser el 19 d’agost, amb una projecció de fragments de films en els quals ha participat; pel·lícules de cinema, espots publicitaris, programes de televisió, actuacions... N’ha fet tantes que han limitat les imatges a les que han aconseguit d’entre el 1969 i el 1996.

Parlar d’en Xevi és parlar d’un dels l’il·lusionistes europeus més influents. Quan tenia només set anys es va començar a interessar pel món de la màgia i als tretze anys ja actuava i era habitual als escenaris d’hotels i sales de festa de la Costa Brava. És el degà dels mags catalans i molt influent a Europa, on ha actuat a multitud de països, així com als Estats Units i el Canadà, on va arribar per primera vegada el 1972. Ha actuat davant de caps d’estat, del papa de Roma i dels grans artistes internacionals del món del cinema.

La immensa popularitat d’en Xevi es pot explicar també per les seves participacions televisives en un moment en què tothom havia de mirar el mateix canal i si no es tenia televisió a casa s’anava a la del veí. Una època en la qual va participar i ser finalista a Salto a la Fama, que presentava José Luis Barcelona a TVE, i va participar en nombrosos programes de gran popularitat: Dia de Fiesta, Un millòn para el mejor, Galas del Sábado, la campanya benèfica dels senyors Dalmau i Viñas, Estudio Abierto de l’Íñigo i fins i tot durant tres mesos en actuacions diàries. Això li va donar una gran popularitat perquè també participava en programes infantils com Quitxalla i del món de l’automòbil com A todo gas i Manos al volante. Això perquè ell té el rècord mundial i el Guinness de conducció amb els ulls tapats. Però, d’això, n’escriurem un altra dia.

Avui es podran veure algunes de les seves intervencions televisives i imatges de les vuit pel·lícules en les quals ha participat, amb directors i actors com Fernando Fernán Gómez, Juanjo Puigcorbé, Victòria Vera i Ana Obregón, També ha fet molta publicitat per anuncis de Braun, Camp, Danone i una de curiosa per Tio Pepe en què amb dos persones que s’assemblaven a Ernest Hemingway i Ava Gardner va interpretar el personatge de Picasso, motiu pel qual es va haver de rapar el cap. I des de llavors ha mantingut aquest look. En Xevi continua actiu, actuant, en molts casos de manera benèfica, però no para. I també recorda que el seu Museu de la Màgia a Santa Cristina d’Aro va ser el primer de l’Estat i que té una col·lecció d’autòmats més gran que la del Tibidabo, amb 44 aparells. I segueix fent trucs com el de la caixa que és travessada per quinze ganivets o la guillotina, pel qual han passat centenars de persones. Es pot dir ben bé que és l’home que més caps ha tallat. Sense cap conseqüència física, això sí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia