Opinió

Som 10 milions

Vilafranca té caserna

Vilafranca ja ha recuperat la figura del sereno, que passeja a peu pels carrers tant de dia com de nit

L’alcalde de Vilafranca, el socialista Francisco Romero, ha signat aquesta setmana el conveni d’adquisició de l’edifici de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil. Es tracta d’un edifici ubicat en un solar de 2.200 metres quadrats destinat a equipaments públics al polígon de Llevant de la capital de l’Alt Penedès. Es pagarà amb una subvenció del Ministeri d’Interior de 320.000 euros, que és també el preu que el ministeri ha posat a l’edifici. L’alcalde de Vilafranca va anunciar durant la campanya electoral que aquest podia ser l’espai ideal on ubicar la nova caserna de la policia local, pel seu emplaçament “estratègic” i “ben comunicat”. Això, segons Romero, podia ser clau per millorar la qualitat del servei de la policia local, que era en aquell moment una de les coses que la ciutadania reclamava indirectament, ja que les enquestes mostraven la preocupació per la inseguretat creixent a la ciutat.

Encara no fa un any que els socialistes de Vilafranca han recuperat l’alcaldia que va perdre el mateix Francisco Romero a causa de la moció de censura de Pere Regull (CiU), amb el suport d’ERC i la CUP, l’any 2009, que ja han començat a assentar les bases d’un govern llarg. El PSC ha tornat al govern municipal en solitari i en minoria, però ho ha fet amb la voluntat ferma d’estar-s’hi una llarga temporada.

La recuperació de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil de Vilafranca és una reivindicació que ve de lluny. Per als vilafranquins, el desplegament dels Mossos d’Esquadra i el replegament de la Guàrdia Civil va representar l’abandonament d’aquest espai, que, des d’aleshores, tots els grups municipals reclamaven. ERC havia presentat durant el mandat passat una moció al ple municipal per reclamar-ne la cessió a l’Estat, i un mes després el grup d’ERC al Senat va incloure aquesta petició com a part de la negociació amb el govern de l’Estat dels pressupostos generals del 2023, i aquí hi ha el resultat.

Durant la campanya electoral els republicans defensaven la reconversió d’aquest espai en habitatge social, la mateixa proposta que ERC havia fet a Gelida. Ara aquesta proposta queda aparcada i tot fa pensar que el PSC buscarà els suports necessaris per traslladar la policia local del centre cap al polígon de Llevant i fer realitat un sal qualitatiu en l’organització de la seguretat a la ciutat. Els socialistes volen construir la nova caserna i acompanyar aquestes obres amb una ampliació del cos de policia. De fet, en els últims dies, Vilafranca ja ha recuperat la figura del sereno, un policia de proximitat que passeja a peu pels carrers tant de dia com de nit fent tasques de vigilància i avís. El nou govern vol aconseguir un sistema d’intervenció ràpida a la via pública per atendre les reclamacions dels veïns, i una millora de la comunicació entre la població i el govern. Romero aposta per la presència al carrer, la mateixa presència que li ha tornat l’alcaldia després de 14 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia