Opinió

De reüll

Un regal

La complexitat del basc no ha estat obstacle perquè, finalment, aquesta llengua guanyi parlants, concretament s’ha passat del 24% al 36,2% de persones en els últims 30 anys. El grup que més fa servir l’èuscar habitualment són els joves de 16 a 24 anys (33%) i qui menys el parla són els més grans de 65 anys (el 16,7%). Només un 10% no entenen el basc. A Catalunya, per exemple, el 81,2% de la població sap parlar català i el 36% de les persones es defineixen com a catalanoparlants habituals. La mala notícia en aquest cas, però, és que, mentre l’èuscar guanya parlants, el català en perd; de fet, ha baixat 10 punts els últims 15 anys.

L’escola, o més ben dit la ikastola, ha estat el motor de l’èxit. Així ho detalla l’Enquesta Sociolingüística de la comunitat d’Euskadi elaborada el 2021. Però una de les dades més positives prové dels joves, ja que, en plena ebullició de les xarxes socials, en què el castellà s’imposa i el percentatge més alt d’usuaris també correspon als joves, és precisament aquest grup el que ara mostra més suport a la llengua, amb la qual cosa el basc certifica el seu potencial, ja que el major percentatge de persones que saben parlar basc es localitza entre els joves de 16-24 anys, quan el 1991 era només del 25%. Comencen a ser conscients que la llengua és un regal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia