Opinió

Som 10 milions

L’os del Pirineu i un documental oportú

El documental arriba en el moment oportú, a prop del judici d’un cas que ha enverinat el Pirineu

El programa Sense Ficció de TV3 va emetre la setmana passada el documental Qui va matar Cachou?, al voltant de la mort per enverinament, l’any 2020, d’en Cachou: un os bru jove i vigorós, nascut al Pirineu i fruit de la reintroducció iniciada a mitjans dels anys noranta. El documental és excepcional: no només com a exemple de bon periodisme d’investigació, amb una feina ingent de documentació i una gran quantitat de protagonistes i testimonis de qualitat explicant-se per primera vegada davant de les càmeres, sinó també pel ritme i la narrativa audiovisual utilitzada, que converteix el treball en un true crime que pot comparar-se amb els que triomfen a les grans plataformes. És obra de la productora osonenca La Kaseta, amb la direcció de David Fonseca, i el seu impulsor, guionista i presentador ha estat el periodista Josep Maria Flores, molt conegut d’aquesta casa perquè va desenvolupar bona part de la seva vida periodística en aquest diari, fins al punt de convertir-se en un dels periodistes de successos més hàbils, intel·ligents i ben informats d’aquest país. En Flores ens va deixar prematurament el novembre passat, i veure’l ara entrevistant ramaders, policies, investigats, agents forestals, biòlegs, advocats i molts altres protagonistes del cas ha estat, per a molts dels que el vam conèixer, admirar i estimar, un impacte dolç i dolorós alhora. El documental també ha estat, per tant, un homenatge al seu periodisme vital, genuí, un periodisme que parlava contínuament amb tothom buscant els fets i reconstruir-los en el relat, que es movia a buscar la notícia allà on sigui, fins a la muntanya més inaccessible si feia falta, que sabia veure on és el tema malgrat que a la resta de la gent li passés desapercebut o l’hagués oblidat, i que hi posava la banya un cop i un altre fins poder-lo mostrar finalment com qui explica una història apassionant.

Perquè, realment, la història de Cachou i de la reintroducció de l’os al Pirineu ho és, d’apassionant. Jo mateix vaig tenir l’oportunitat d’endinsar-me en aquest cas amb un reportatge que vaig publicar en forma de crònica novel·lada, gràcies a la generositat i la paciència de l’editora d’Angle Editorial, Rosa Rey. Cachou representa el xoc entre dues mirades sobre el país i el Pirineu, sobre la humanitat i una natura que ens manté vius, però de la qual a vegades ens hem hagut de defensar. El cas Cachou, a més, posa sobre la taula la relació entre l’Aran i Catalunya, i també entre les noves sensibilitats proteccionistes i les activitats econòmiques tradicionals que també ens agradaria protegir.

El documental, complet, equilibrat i ben treballat, arriba en un moment molt oportú, a les portes del judici d’un cas que ja començàvem a oblidar, que ha enverinat el Pirineu i que ens obliga a repensar bé les estratègies per aconseguir la millor convivència entre els humans i la natura que ens acull.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia