Opinió

Som 10 milions

La casa reial ha perdut l’oremus

Felip VI ha atorgat el títol de “Real” a la ‘Reyal Acadèmi de sa Llengo Baléa’.

La casa reial espanyola ha perdut l’oremus. Segurament n’heu sentit parlar, de la darrera ensopegada. Per als qui no, us diré que Felip VI ha atorgat el títol de “Real” a la Reyal Acadèmi de sa Llengo Baléa. L’Acadèmi de sa Llengo Baléa es defineix així mateix com una entitat que defensa “es nostre xarrà y rallà” i la “llenga féta d’es carré y no féta a un laboratòri”. Denuncien el canvi de l’ús “mallorquín” des de 1900 per part d’“intelettuals” per ampliar el “mercad per vêndre” i sostenen la necessitat de “qu’etzistís” una gramàtica reguladora del “baléa”. Això consta a la seva plana web i és el que es deu haver empassat la reialesa.

L’escàndol va esclatar perquè el president de la dita acadèmia, Guillermo Matas, va registrar un escrit al Parlament de les Illes Balears sol·licitant que es declaràs l’existència de la llengua balear com una llengua minoritària espanyola perquè s’inclogui en la llista espanyola de llengües minoritàries. A l’escrit s’assenyala que és la RAE la que ha acreditat “oficialmente” la “lengua balear” i que ha contribuït a la “formación” del castellà amb paraules com “ensaymada” i “sobressada”.

Primer des de la casa reial van dir que la decisió d’atorgar el títol se sustenta en diferents informes de diferents entitats competents que La Zarzuela no va revelar. Mentre el govern balear se’n va desentendre. El rector de la UIB, Jaume Carot, va qualificar, a títol personal, de “sorprenent, immotivada i anticientífica” la decisió de la reialesa. I l’oposició pegà el crit al cel.

En esclatar l’escàndol, des de la casa reial varen fer els desentesos. Potser creien que dia que passa any que empeny. Però això és impensable perquè aquesta decisió afecta la llengua de tot un poble, el català. Poca broma.

El Consell de Mallorca va demanar a Felip que rectificàs, i ho feu perquè va sortir endavant la moció presentada pel partit econacionalista Més per Mallorca i amb els vots a favor del PSIB, el PI i l’abstenció del PP. El Partit Popular estava d’acord a demanar la retirada del títol “Real” a la dita acadèmia. Respecten l’Estatut, diuen.

Però, així que la bolla es va anar fent gran, s’hi van anar repensant: I si s’enfaden?... I si no venen de vacances a l’estiu? I és aquí quan decideixen, via Twitter, mostrar el seu “absoluto respeto y cariño a Su Majestad el Rey y a toda la Familia Real, que siempre es un honor recibir en Mallorca”.

I enmig de tot l’aldarull, l’exeurodiputat de Balears hi posa la cirereta: envia una “Catta Avietta” al rei en “idioma andalú” on li demana a “zu Mahhettá Felipe Zekto” la creació d’una acadèmia “pa lo andaluze”, que, segons diu, “tenemo er mihmo deresho que loh valeare, hoé!”.

Ara que ja han atiat el caliu i la flama crema, n’hi ha que diuen que el motiu de tot plegat, que ha portat la casa reial a perdre l’oremus, el podeu trobar a YouTube. N’hi ha prou amb posar dues paraules claus: “Letizia” i “del Burgo”. Preguem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia