Mirades
Uns premis literaris que fan poble
Els premis de Sant Narcís porten el nom de l’activista Lluís Gil i recorden Enric Homet i Reparada Domènech
El cap de setmana passat, Sant Narcís va celebrar la seva festa major i, dins dels nombrosos actes impulsats per l’Associació de Veïns que presideix l’enèrgica Carme Castel, s’hi celebren els premis literaris de Sant Narcís, organitzats per l’Ateneu Santnarcisenc, amb la col·laboració de la vocalia de promoció de la lectura de l’Associació de Veïns, el Club de Lectura de Sant Narcís, l’associació cultural La Volta, Nexe Impressions, la Fundació Valvi, La Digital Impser, Xerrac Fusters, la Llibreria 22 i l’Ajuntament de Girona. Val la pena citar-los, perquè entre tots garanteixen la continuïtat d’aquests premis i, a més, van aconseguir omplir el Teatre de Sant Narcís per a l’entrega del XIX Premi de Narrativa, el VIII Premi de Poesia i el I Premi de Relat Infantil.
El primer que vaig pensar és que són uns premis literaris, en què participa gent de tots els Països Catalans, que aconsegueixen fer barri. O millor, i m’agrada més dir-ho així, fer poble. Perquè en el fons Sant Narcís fa vida de poble, al voltant de la plaça Assumpció i les seves cases, i tenint en compte la gent que viu entre el pont del Dimoni i l’avinguda de Sant Narcís i els blocs més al sud del barri. I ho aconsegueixen fent cultura amb majúscules. Fins a 86 treballs presentats, procedents del Principat, les Illes i el País Valencià, demostren la vitalitat dels premis. I el gran nivell de les obres guanyadores, també.
Res de tot això seria possible sense la figura que n’ha estat i n’és l’ànima, el senyor Lluís Gil. Ell hi ha estat al darrere des del primer dia i diumenge mateix ja anunciava que es posaven en marxa per celebrar el vintè aniversari dels premis, en la festa major de l’any vinent. Per això és d’absoluta justícia que el premi de narrativa porti ara el seu nom, així com el de poesia recorda la figura del poeta i músic Enric Homet, un home del barri que va fer un gran servei al món de la cultura. Finalment, el primer premi de relat infantil porta el nom de la mestra Reparada Domènech, que durant tants anys ho va ser a Sant Narcís.
Fiona Sarola Lozano va ser la guanyadora del premi de narrativa, amb Renegar dels crisantems, una obra amb referències a Mercè Rodoreda i Faulkner que Josep Maria Fonalleras, membre del jurat, va qualificar de “peça memorable”. El segon premi va ser per a Marc Cortès Minguet, d’Organyà, amb Boumort, un relat costumista d’alt nivell. El premi de poesia va ser per a Esteve Sala Casellas, de Roses, i la finalista va ser Montserrat Bastons Garcia, de Barcelona. Finalment, el premi de relat infantil va ser per a Elna Barquet Tarragó, de Girona, amb una peça molt elogiada pel jurat, que la va qualificar de molt ben escrita i “gamberra”.
En l’acte, molt ben conduït per Mercè Garcia, hi van participar la Coral Xàntica i un recital poètic en recordança del centenari de Salvat Papasseit, conduït per Jordi Garcia i amb les veus dels poetes Lluís Lucero i Rosa Font, que va ser memorable. També hi va participar l’alcalde Lluc Salellas. I Josep Campmajó, l’actiu membre de l’Ateneu ara exiliat per motius polítics, que va rebre tot l’escalf i un gran aplaudiment de la gent que omplia el teatre. I és que el volem a Girona, a en Josep!