Tribuna oberta
Cap a una justícia més inclusiva i representativa
“Avui esdevé, més vigent que mai, l’essència que Jean-Jacques Rousseau va expressar en la frase “la llibertat no és un fruit que creix a tots els indrets”; per això hem de cuidar-la i protegir-la allà on floreix
El Dia de la Democràcia, que se celebra cada 15 de setembre des de 2007, per acord establert per l’Assemblea General de les Nacions Unides, és una ocasió no només per commemorar els principis fonamentals que sostenen la nostra societat, sinó també per reflexionar sobre l’estat actual de la nostra democràcia i els reptes que hem d’afrontar per al seu continu enfortiment. Aquesta commemoració és un recordatori de la importància de la participació ciutadana, la transparència i el respecte als drets fonamentals com a eixos centrals del sistema democràtic.
La transició cap a la democràcia, el 1978, va marcar l’inici d’una nova era, consolidada en els valors de l’Estat de Dret. No en va, el primer article de la Constitució proclama que “Espanya es constitueix en un Estat social i democràtic de Dret”, subratllant la importància de la llibertat, la justícia, la igualtat i el pluralisme polític com a valors superiors del nostre ordenament jurídic. De la mateixa manera, el nostre Estatut d’Autonomia accentua el compromís de Catalunya amb la democràcia, la transparència i l’Estat de Dret com a eixos fonamentals del seu autogovern i gestió pública. Aquests principis no tan sols han guiat el desenvolupament de la nostra convivència, sinó que també han estat la base sobre la qual s’ha construït un Estat de Dret sòlid i respectat. I així ha de continuar.
Enguany, el Dia de la Democràcia se celebra amb dues fites significatives en l’àmbit jurídic. En primer lloc, el recent desbloqueig del Consell General del Poder Judicial després d’un llarg període d’estancament. Aquest òrgan, clau en l’Administració de Justícia i la separació de poders, havia estat en una situació anòmala durant cinc anys. La seva reactivació representa un pas essencial per garantir l’estabilitat i el bon funcionament de la nostra democràcia.
En segon lloc, el nomenament d’Isabel Perelló com la primera dona a presidir tant el Consell General del Poder Judicial com el Tribunal Suprem. És una fita històrica. Aquesta designació és un avanç no només per a la igualtat de gènere en el sistema judicial, sinó també per a la consolidació d’una justícia més inclusiva i representativa. Encara que el 57% de la carrera judicial a Espanya està compost per dones, aquesta és la primera vegada que una dona ocupa el càrrec més alt del Poder Judicial, marcant un precedent significatiu en la història del nostre país.
Perelló, en el seu discurs de presa de possessió, va destacar la importància de la independència judicial, pilar fonamental de qualsevol democràcia, i va reivindicar la separació de poders com un dels principis essencials de la Constitució.
Des de l’advocacia, també ens sumem a la defensa de la independència de la nostra professió. Exercir el dret de defensa de manera lliure i objectiva és essencial per a la protecció dels drets de la ciutadania i per a garantir que el sistema judicial mantingui la seva integritat. L’Article 24 de la Constitució garanteix el dret a la defensa i a un judici just, i és a través de l’advocacia que aquest dret fonamental cobra vida en els tribunals. Mostra de que la Democràcia avança és l’aprovació d’una Llei Orgànica del Dret de Defensa, ara en tràmit parlamentari, que protegeix aquest dret fonamental com un dels pilars essencials de l’Estat de Dret.
En aquest Dia de la Democràcia, des de l’advocacia reafirmem el nostre compromís amb la promoció dels valors democràtics i l’enfortiment del nostre sistema jurídic. Continuarem treballant amb totes les institucions per garantir que els drets de totes les persones siguin defensats amb independència, integritat i professionalitat.
Avui esdevé, més vigent que mai, l’essència que Jean-Jacques Rousseau va expressar en la frase “la llibertat no és un fruit que creix a tots els indrets”; per això hem de cuidar-la i protegir-la allà on floreix doncs és l’entorn natural que necessita la democràcia per poder germinar, desenvolupar-se i enfortir-se.