Articles

dos negroni

L'antologia

És molt pràctic que una obra de teatre es basi en l'antologia d'un autor, i no en cada un dels llibres

Diuen al programa de les tardes de Catalunya Ràdio que el director i dramaturg Jordi Faura ha dirigit “un muntatge on adapta 19 relats de l'obra Vuitanta-sis contes, de l'escriptor Quim Monzó”. L'obra es pot veure a La Villarroel, de Barcelona, amb el títol de L'illa dels monzons. La protagonitzen Pau Roca, Beth Rodergas (que és la cantant indie i presentadora del programa Buscant la Trinca), Jacob Torres i Mònica Glaenzel (que va fer, al Sant Andreu Teatre, un dels papers que més m'han impressionat a la vida, a l'obra Ivonne, princesa de Borgonya). A les banderoles que anuncien l'obra veig que hi posa “basada en l'obra 86 contes de Quim Monzó”.

Primer em va sobtar. Però després, quan hi vaig pensar una mica, ja vaig trobar que està molt bé i és molt pràctic que una obra de teatre es basi en l'antologia d'un autor, i no pas en cada un dels llibres que formen la seva obra completa. Seria molt més pràctic fer una obra de teatre musical sobre REM basada en el disc In time (the best of REM 1988-2003), que és de grans èxits, que no pas basada en tots els àlbums que REM ha publicat. (També per una qüestió de pressupost a l'hora d'anar a comprar el material.) Total, en aquest disc hi ha els dos hits: Losing my religion i Imitation of life.

Podria passar que un altre director de teatre decidís fer una obra basada en contes de Quim Monzó. Però que en lloc de llegir l'antologia 86 contes llegís el guió de l'obra L'illa dels monzons. I que dels dinou contes que la formen en triés set. I que l'obra es digués Quan bufa el Monzó. I a les banderoles hi diria “basada en l'obra L'illa dels monzons, basada en el llibre 86 contes de Quim Monzó. I fins i tot podria ser possible que hi hagués un altre director que també volgués dur a l'escena els contes de l'autor. I que llegís l'obra Quan bufa el Monzó i decidís agafar-ne dos contes i fer-ne un monòleg. I que el monòleg es digués Quin monzó? I a les banderoles hi diria “A partir de l'obra Quan bufa el Monzó, basada en l'obra L'illa dels monzons, basada en l'antologia 86 contes de Quim Monzó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.