Articles

Zapatero obvia Catalunya

La remodelació de l'executiu espanyol anunciada ahir per Zapatero evidencia la reculada del protagonisme català. El PSC perd un dels dos ministres, Chacón no ascendeix a cap vicepresidència i l'agenda basca s'imposa a la catalana. Els famosos vint-i-cinc diputats del PSC al Congrés tenen un reflex esquifit en el nou govern espanyol. Ni van rellevar amb un altre català la vacant de David Vegara com a segon d'Economia ni han fet ministra de Sanitat l'actual consellera Marina Geli. L'única cara del PSC al Consell de Ministres és la ministra de Defensa, que es va alegrar de la sentència del Constitucional contra l'Estatut de Catalunya.

Liquidat l'Estatut i a l'espera del canvi de govern a Catalunya –caldrà veure amb quina aritmètica i pactes postelectorals–, la veu catalana a Madrid tornarà a ser predominantment per a la federació nacionalista que lidera Duran i Lleida. Zapatero ha girat full a la qüestió de Catalunya i ara centra la seva atenció interterritorial i d'Estat en Euskadi. No només pel pacte d'estabilitat segellat amb els nacionalistes bascos, sinó perquè l'home fort al seu govern es diu Rubalcaba, el ministre d'Interior, i la relació preferent des de La Moncloa amb els d'Urkullu bascularà sobre el socialista i exconseller basc Jáuregui. La fi d'ETA i les bones atencions amb el PNB, aquesta és la qüestió.

El PSC podia explicar la seva pèrdua de pes en la mesura que la reestructuració suposés la desaparició de diversos ministeris, però no ha estat el cas perquè Zapatero només ha eliminat Habitatge i Igualtat. Es conversen els ministeris fantasma, que hi són però que tenen la majoria de competències en mans de les comunitats autònomes. En aquesta retallada interruptus, el governador del Banc d'Espanya segur que no hi veu l'estalvi que exigeix a les autonomies.

A un any i mig de les eleccions, Zapatero fa una nova maniobra que el manté viu per intentar capgirar una situació desastrosa per al PSOE. Fora invents, més partit, major protagonisme d'un clàssic com Rubalcaba i una directriu molt clara: el govern espanyol vol comunicar millor. A Catalunya, se l'ha entès en el minut u.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.