Articles

Trossos

Maniobra

La matisada renúncia a reeditar el tripartit, per part del PSC i Esquerra és una maniobra de campanya electoral, però és també un fet polític transcendent. Creuen que els convé dir-ho, davant dels seus electorats. I el que ho converteix en transcendent és endevinar per què creuen que els convé dir-ho. El tripartit era –i continua sent– la fórmula per accedir al poder. Però volia ser també un intent de redibuixar el mapa polític català. I en això ha fracassat.

Socialistes

Per al PSC, el tripartit pretenia –ho ha explicat Josep Ramoneda– substituir l'eix nacional o identitari del debat polític català per l'eix dreta-esquerra. Les esquerres governen juntes contra les dretes. Renunciar al tripartit i fer una campanya electoral centrada a frenar el sobiranisme –en competència amb el PP– és tornar a identificar el PSC sobretot en el debat identitari –amb gran satisfacció del PSOE– i constatar que, quan hi ha projectes nacionals contradictoris, ser d'esquerres no uneix prou.

Esquerra

Per als teòrics d'Esquerra, el tripartit era la fórmula per atreure al PSC a posicions nacionals, autònomes del PSOE. En algun moment de la legislatura podia semblar que havien tingut un moderat èxit. Amb un PSC retornat a l'eix identitari, com a fre més eficaç de l'independentisme, l'estratègia es pot donar per fracassada. El tripartit serveix per manar junts. Però no per canviar el mapa. I els electors se n'adonen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.