Opinió

LA COLUMNA

Espectadors del prodigi

Si ens fessin triar la notícia de la setmana, aquesta vegada costaria. Per descomptat que el canvi de govern d'un país és un fet transcendental, i més quan ve acompanyat de la necessitat de reflexió profunda que emergeix de la davallada del partit que fins ara ocupava la presidència de la Generalitat. I més quan un altre membre del tripartit també viu una situació tensa i complicada. I més quan la presidència d'Artur Mas no s'anuncia, pels primers símptomes, com una vulgar i tradicional alternativa ideològica sinó com un intent de redreçar Catalunya en uns moments de gravíssima crisi econòmica i de desgavell institucional.

Tindrem temps per analitzar tot això, per veure com evoluciona l'actitud dels socialistes, per calcular l'abast exacte de la ruïna republicana, per saber quin paper jugarà l'independentisme acolorit per la fama en el Parlament.

L'altre gran tema de la setmana, però, ha estat la contundent, aclaparadora, fenomenal, orgiàstica victòria del Barça contra el Real Madrid. Tots els que siguin culés (i també els amants imparcials de l'esport, fins i tot els madridistes assenyats i objectius) han gaudit d'allò més amb l'exhibició d'aquest dilluns estrany, amb ressaca electoral i amb una dèria col·lectiva per conquerir el bars (molts i molts) que oferien l'espectacle. La victòria m'ha fet pensar en la lectura d'una novel·la en la qual avances amb una certa prevenció davant la hipotètica davallada de les expectatives que les primeres pàgines havien creat.

Llegir és patir, en aquest sentit. Desitjar que el ritme es mantingui, assaborir cada paràgraf com si fos l'últim que et confirma en l'excel·lència d'allò que estàs llegint i pregar perquè no sigui així.

Quan arribes al final, valores la bondat del que has llegit i et felicites a tu mateix per haver estat espectador privilegiat del prodigi. La literatura, la bona, és un prodigi. També ho va ser, dilluns, el joc del Barça. De la primera frase a l'última lletra vam llegir la millor novel·la del segle. El millor text de la nostra vida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.