Articles

Només perquè van en pilotes

Els de la Pirelli saben vendre. Pirelli pronunciat a la catalana, amb ll de “llima”. Pirelli, amb el bony de la P tan allargassat que aixopluga les altres lletres de la mateixa manera que durant dècades va aixoplugar milers de treballadors catalans. La Pirelli que dóna nom a un carrer principal de la Vilanova i la Geltrú. La Pirelli que es va inventar la marca Wamba i que avui figura al diccionari normatiu (“Vamba. Sabatilla de sola de goma, utilitzada generalment per a fer esport”.) La Pirelli dels calendaris de noies de paper cuixé retratades amb el criteri de l'erotisme fi. Amb l'excusa que és un regal d'empresa de tiratge limitat, cada any s'esbomben a la premsa mundial les fotografies del nou calendari com si fossin la repera.

Enguany ens han bombardejat amb una apologia del dissenyador de moda Karl Lagerfeld. És aquell personatge que està construït amb peces soltes. Si no, no s'explica aquesta fal·lera pels colls de camisa tan alts, per dur sempre guants, per anar sempre amb ulleres de sol i amb una cueta al clatell que sembla que li lligui la perruca. Tot plegat produeix un aspecte d'esguerro mecànic vestit per dissimular les juntures de cada peça.

Jo no sé quina carrera fotogràfica té aquest senyor, però ara ens venen com un mèrit que, en lloc de vestir les models, les retrati vestides d'Eva.

“Obra mestra”, “Recreació de la mitologia grega”, “Bellesa clàssica en blanc i negre”, “La mirada del mestre”, etc.

Aquestes i altres bajanades s'han llegit a la premsa dels darrers dies. De cop i volta ha esclatat un fervor per la cultura clàssica que jo no havia percebut mai al meu voltant. Però sospito que els lectors i lectores –també hi ha fotos de nus masculins– no han corregut a consultar a les enciclopèdies quins són els atributs d'Hera, Artemisa o Apol·lo. Els atributs eren prou evidents. Per això dubto molt que es converteixi en un best-seller sobtat la premiada Introducció a la Ilíada del meu amic Jaume Pòrtulas. És catedràtic de filologia grega a la Universitat de Barcelona, i de déus, mites i herois, en sap un niu. Però no me l'imagino al calendari Pirelli.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.