Opinió

Sempre guanyen els mateixos

La veritat i un grapat de mentires

Algun clàssic va dir que la guerra, i aquesta del futbol ho és en sentit figurat, es tracta d'una realitat envoltada de mentides. N'hi ha una, de veritat. Inqüestionable. El Barça és el rei. Fal·làcies, a grapats i diàries. Les generades, des de la propaganda, destinades a tapar l'evidència flagrant. A la batalla, una curosa estratègia pot matar com l'arsenal i enganyar mentre duren les hostilitats. Quan s'acaben, algú perd i toca signar l'armistici. Les boles ja no valen per a res. Dissabte, el guerriller Preciado es va endur el premi gros del Bernabéu en cridar que l'aspirant a rei anava nu, que era un impostor. Hores després, l'equip mereixedor de confiança sense escletxes, malgrat baixes igual de notòries per comparació, salvava la resistència d'un Vila-real que aspira a jugar com ell i donava el primer cop de gràcia a la campanya d'enguany, fent recordar una altra màxima històrica, aquest cop de reconeguda paternitat. Era Churchill qui assegurava: «Sovint m'he hagut de menjar les meves paraules i he descobert que són una dieta equilibrada.» Ara que la lliga va pel camí de ser al sarró, hi ha tres personatges de la comèdia que n'haurien d'extraure una lliçó ràpida.

Rosell, per no dir mai allò que no toca a un representant institucional, sigui quin sigui l'escenari i el context. Aquest món no coneix ingenuïtat. Mourinho, a qui ja hem agafat la matrícula. Amo d'un hipotètic èxit i escàpol quan arribin les desfetes, sota la realitat figurada de mil conspiracions inventades abans d'afrontar una realitat que el seu narcisisme és incapaç d'assumir. La mateixa bastida ja preparada a Itàlia i Anglaterra per si li anaven mal dades. Com allà se'n va sortir, estrenarà aquí l'obra teatral abans de fugir, cames ajudeu-me, cap a aixopluc conegut dient pestes d'aquest any en la lliga. Aleshores, els altaveus mediàtics, és clar, viuran pendents del portuguès, en lloc de brindar al Barça el mèrit que mereix. Tot enginyat per traure brillantor a un grup infal·lible. I Guardiola, l'últim gran protagonista, encara dubtós d'acceptar el seu evident destí, cap altre que continuar fent història a casa. Mentre li duri la il·lusió i la salut, aquesta és la millor tasca vital i professional possible. A què ve, doncs, deixar espai a l'íntim fatalisme de creure que ell també acabarà malament?

COMPETITIUS Michael Jordan ha estat el paradigma d'esportista competitiu. Sempre trobava un repte per anar més enllà i estirar del carro dels Bulls a la recerca de noves fites. Aquest Barça ens recorda el mite de Chicago. Per això mantenim que l'equip de Guardiola encara es troba en fase expansiva, no ha tocat sostre i té la sort dels que treballen molt dur buscant-la. Així, Messi vol jugar-ho tot, Valdés para com para, Piqué marca, a Busquets el pots posar arreu, etcètera. I diu Pep que potser es cansen d'ell? De veritat?
COST ZERO Un cop explicada la jugada, la directiva pot començar la temporada vinent a sufragar els 14 milions de cost del futbol de base. Com? A còpia de traspassos. Alguns amb opció a recompra, no fos cas. Per què? Hi ha overbooking de talent i el filial s'ha de renovar amb el nou mister. Si entre Soriano, Montoya i la suma d'altres operacions no cobreixen pressupost, més val canviar de directius i posar-ne de més vius. De passada, que pensin en alguna cessió al Girona i el Nàstic, per allò de quedar bé.
BÀSQUET La secció de bàsquet ha rebut una lliçó crua. Igual que l'Inter i el Benquerença l'any passat, Obradovic, el Panathinaikòs i la màxima de «guanyar com calgui i sigui» et poden apartar del somni. Després, ja no val a dir que tens una plantilla millor. Has de saber aprendre, mantenir la calma, fer pocs escarafalls i conjurar-te per no ensopegar amb la mateixa pedra. Les solucions dràstiques d'antuvi, que passin al bagul de la història, si us plau. Creus i Pascual no mereixen ni un polsim de dubte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.