Articles

EL TEMPS QUE FUIG

Tal i tal

Les petites editorials són al món del llibre el que les petites caves familiars són als dels vins

Com que divendres que ve és divendres sant i no hi ha diari m'avanço avui a parlar del Dia del Llibre, que està per caure. L'endemà de Sant Jordi els mitjans de comunicació fan un rànquing amb els llibres més venuts. Si la teva obra, que potser t'ha costat sang, suor i llàgrimes, no surt en aquesta llista, vol dir que malament: d'aquesta mania de posar notes i de competir no se'n salva ni la literatura! L'afortunat best-seller sol ser un llibre premiat o l'obra d'un escriptor mediàtic, publicats per una editorial amb prestigi, sempre amb molta publicitat. Però d'un temps ençà hi ha un fenomen molt interessant, que és el naixement d'un nombre important d'editorials petites. Són microeditorials menades per una o dues persones, amb un capital molt modest, però capaces de col·locar al mercat dels llibres, tan saturat, obres diferents. Aquestes petites editorials són al món del llibre el que les petites caves familiars són als dels vins: un té la sensació que el jove editor s'està dret a la impremta, a peu de màquina, per saludar i rebre amb entusiasme cada llibre que surt, com abraces el fill que t'acaba de néixer. I publiquen obres insospitades, petites perles, rares, originals: una traducció ja introbable, una obra potser menor però deliciosa d'un gran autor... I sempre amb unes edicions –tipus de paper, format, lletres i caplletres– molt acurades. És lloable que en temps de crisi hi hagi persones que s'embranquin en projectes com aquests: jo els admiro i els ho agraeixo molt.

Després hi ha el fenomen dels autors locals. Diuen, els mitjans: el llibre més venut ha estat tal i a Tortosa (o a Puigcerdà o a Reus) també han triomfat els autors locals tal i tal. Curiosament a Barcelona no n'hi ha, d'autors locals, o no surten mai, potser perquè els altres se'ls mengen, i és una llàstima, perquè aquests autors són veus molt interessants, que cusen fort el teixit literari del país.

A veure si el dia de Sant Jordi, entre l'allau de llibres, som capaços de trobar a les parades una d'aquestes editorials petites i una obra d'un autor local. I, si no, l'endemà a les llibreries, que per sort venen llibres tot l'any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.