Articles

Les fluctuacions quàntiques i el Barça

Stephen Hawking, fa molt poc, en una entrevista a The Guardian, ha tornat a declarar que no ens fem il·lusions, que no érem res i tornarem a ser no res. I entre mig, segons com, no sembla que tampoc siguem gaire. Bé, això darrer ho diu qui signa aquestes ratlles. I ho fa des de la impressió que provoquen frases tan entenedores com ara: “Després que el cervell deixa de funcionar, no hi ha res.” I afegeix l'autor de Breu història del temps: “La idea del paradís i de la vida després de la mort és un conte de fades de gent que té por a la mort”. Amb tot el respecte, creiem que aquí s'equivoca. Que la idea del paradís, del cel, ajuda moltes persones a trobar un significat a la vida és cert, però això no vol dir pas que totes les que ho pensin actuïn per por davant la mort. De fet, molts creients de les diverses confessions, atrets per la idea del més enllà etern, fins i tot la busquen, la mort. Per una altra banda, molta de la gent que podria passar per aquest col·lectiu que el científic Hawking qualifica de temorosos de la mort, en realitat, més atents al que coneixen, és a dir, a la vida terrenal, el que cerquen en realitat és un senyal que indiqui quin sentit té la vida.

Que siguem un accident de l'atzar còsmic no és culpa nostra. Segons Hawking, unes “fluctuacions quàntiques” van ser les llavors que van donar pas a la formació de les galàxies, les estrelles i la vida humana. Davant d'això no és estrany que algú es quedi amb el conte de fades de la creació de l'home per Déu en set dies. D'entrada, ho entens.

Hawking és un savi. I probablement té raó. Però no ens ajuda gaire. Per això no és d'estranyar que les religions tradicionals continuïn existint i sent importants per a milions de persones. Aquests dies, l'oficina municipal d'afers religiosos ha informat de l'existència de catorze creences diferents a Barcelona que donen lloc a 464 “entitats” físiques religioses. Tot un èxit. Entre les cinc més importants n'hi ha 243 de catòliques (entre parròquies i esglésies), 133 d'evangelistes, 23 de budistes, 18 dels Testimonis de Jehovà i 16 dels musulmans. D'entre les nou creences que resten, a part de jueus, hinduistes, etc., fins i tot hi ha una entitat d'ateus i agnòstics. No creiem que ni tan sols aquests es dediquin a parlar de “fluctuacions quàntiques”.

Malgrat tot, Hawking ens remarca que cal disfrutar de la vida i cal ser bones persones. Doncs això: visca el Barça!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.