Articles

L'operació ha estat un èxit

Si a un pilot de motos li balla un peu o a un futbolista se li han deslligat els lligaments del genoll, l'èxit de l'operació serà que els membres afectats recuperin les funcions i que el pilot o el futbolista tornin a caminar, a fer vida normal i a practicar l'esport com abans. No se sap fins al cap d'un temps, però els comunicats de premsa afirmen que l'operació ha estat un èxit quan la persona ni tan sols s'ha recuperat de l'anestèsia.

Si passa deu vegades més per la sala d'operacions o queda coixa, és un assumpte menor, sense interès. Oficialment, la intervenció ha estat un èxit.

La immediatesa i l'avaluació precipitada, simplista, són característiques del nostre temps. L'èxit i el fracàs són conceptes massa rígids i elementals per aplicar-los a situacions complexes.

La vida mateixa ho és molt, de complexa, massa per reduir-la a un joc de cara o creu, com qui omple les caselles d'un qüestionari: vida laboral? Èxit. Vida sentimental? Fracàs. Vida econòmica? Èxit. No és això.

L'OCDE ha fet públiques unes quantes ximpleries que tenen a veure amb la percepció de l'èxit i el fracàs. Els saberuts de l'OCDE han dictaminat que al sistema escolar d'aquí hi ha massa repetidors –d'on han tret l'índex del 35%?, qui els ha entabanat?–, que repetir curs és inútil i, agafeu-vos, que és antieconòmic. L'educació és com una intervenció quirúrgica diària que dóna resultats a molt llarg termini. Com saben bé tots els mestres i professors, és un procés que no es pot avaluar del tot fins que els educands es fan adults i posen en joc les habilitats –també les emocionals, no només els coneixements– que han adquirit al llarg de tota una vida escolar. Si durant l'aprenentatge s'ha de repetir algun curs, doncs endavant si aquesta mesura ajuda l'alumne a créixer harmònicament. Però vet aquí que la senyora OCDE –no puc evitar que em recordi l'OTAN– considera que repetir curs és un fracàs. L'èxit deu ser que tothom aprovi. Sempre que s'opera un futbolista es diu que és un èxit. És un lloc tan comú com qualificar de fracàs tot allò que té a veure amb l'ensenyament. Tothom s'hi atreveix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.