Opinió

LA GALERIA

Canet i la política

Les darreres municipals han projectat a les regidories, als consells comarcals i a la diputació polls ressuscitats sense cap full de serveis

El diputat a Madrid per ERC Francesc Canet ha anunciat a la premsa que no es presentarà a les properes estatals i que, qui sap, potser també deixarà la plaça de les tres assolides a l'Ajuntament figuerenc; el diputat al Congrés i regidor és catedràtic d'història i torna a l'ensenyament. Tot això és, o ho hauria de ser, perfectament normal, però permet alguna reflexió sobre la feina dels polítics. El Canet diputat va assolir el 2004 dues actes per Girona (les primeres després de la 2a República) –Lleida i Tarragona, una– i el 2008, en plena contestació del tripartit, va conservar-ne una –les altres províncies esmentades ho van perdre tot–. No va ser com deia aquest diari diumenge: “[El 2008] ERC, en canvi, amb Francesc Canet, va perdre gairebé la meitat dels vots”. No. A Girona, el 2008 Canet va assolir conservar per ERC la meitat dels vots, hauria d'haver dit. Canet, però, particularment desitjava intervenir en la política de casa seva, de Figueres, i per això va dimitir de diputat abans de les municipals per poder-s'hi dedicar. A les primeres eleccions va assolir per ERC cinc regidors (sempre n'havia tingut un o dos); a les segones, sis regidors, i a les darreres, en ple ambient antitripartit i en els dies més convulsos d'ERC, podríem repetir que en va conservar tres. Ho he fet molt llarg per dir que hem de suportar i pagar polítics que, gràcies a les llistes tancades i al bon moment del seu partit, sense haver fet cap mèrit, es veuen afavorits pel cavall guanyador. I, al revés, n'hi ha que, com en el cas de Canet, malgrat l'esforç i l'eficàcia contrastables, es veuen arrossegats per l'onada d'un desprestigi polític i mediàtic immerescut. Canet, de cap a seixanta anys, ha tingut temps de ser reconegut en la docència i en l'administració d'ensenyament; la mateixa actitud l'ha projectada quan s'ha dedicat a la cosa pública. Alguna cosa no va bé quan, segons els mecanismes democràtics vigents, hem de veure i viure aquestes inconseqüències; les darreres municipals han projectat a les regidories, als consells comarcals i a la diputació polls ressuscitats sense cap full de serveis que en certifiqui alguna eficàcia, ans al contrari: alguns fins i tot han mostrat la seva ineptitud; tindran càrrec i sou simplement perquè anaven en la llista oportuna. I, al revés, els Canets desencisats, tips de factures de trencadisses alienes, que llencen la tovallola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.