Opinió

El temps que fuig

Cadaqués

La nostra llengua és tan rica també perquè a Cadaqués ensenyen a la mainada el parlar salat

La revista Alberes m'ha encomanat escriure un perfil d'en Joan Vehí, un veí de Cadaqués que em va fer pensar en la quantitat de gent interessant que tenim a casa, sovint sense saber-ho. (Per això la vella no es volia morir mai, perquè cada dia aprenia coses noves!). No sé si heu tingut a les mans Alberes –o Vallespir, Salines o Empordà, totes de l'editorial Gavarres–; són revistes que donen testimoni gràfic i escrit d'un espai, una gent i un temps, i que fan una sòlida aportació cultural al país. Doncs dit i fet, cap a Cadaqués! Joan Vehí és un ebenista-fotògraf, l'home que va fer amb les seves mans els bastiments dels quadres, sovint molt grans, i els mobles, de la casa de Gala i Salvador Dalí. Dalí li feia un dibuix de com volia aquella taula, la cadira, un escriptori... i Vehí el convertia en una peça única que els visitants ara poden veure a Portlligat. La fusta amb què treballava era d'olivera, que diu que és de molt mal treballar, però bé calia aprofitar les oliveres que va matar la gelada del cinquanta-cinc... La fusteria va ser el seu ofici; la fotografia és la seva passió. Diu Vehí que surt cada dia de casa amb la càmera i sempre troba alguna cosa interessant per retratar, perquè les fotografies són relats, contes amb protagonistes que, totes juntes, expliquen històries personals i col·lectives com les de la Maleta mexicana que es poden veure al Macba.

Em va agradar escoltar Joan Vehí, però Cadaqués té a més dos regals afegits per al visitant que mira i escolta. Primer, la llum... Aquella llum no la trobes enlloc més. Segon, la parla. La nostra llengua és tan rica també perquè a Cadaqués, mestres, pares, avis –escola i família– ensenyen a la mainada, perquè no es perdi, la seva manera de parlar, el parlar salat, conscients que només depèn d'ells.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.