Opinió

EL TEMPS QUE FUIG

‘Si', de Kipling

Quan era jove estava de moda el poema Si, de Rudyard Kipling, un poema dedicat al seu fill John que tothom sabia de memòria i que parlava, ras i curt, de l'esforç, la constància i la tenacitat. Era un poema que m'agradava però m'encongia el cor, perquè presentava una visió tràgica de l'existència. Deia coses com ara: “Si ets capaç de veure enrunada l'obra de la teva vida i ajupir-te i reconstruir-la amb velles eines; si trobes el triomf i la derrota, i els dos farsants tractes de igual manera...”, i acabava dient: “Teva és la Terra i tot allò que hi ha i, més encara: seràs home, fill meu.”

Ara és hora que algú faci una versió del poema adaptada al dia d'avui. Una versió que digui, per exemple: “Si pots aguantar la incertesa de no saber si cobraràs a final d'aquest mes, i entomar amb coratge la certesa de saber que no has cobrat; si pots anar a treballar i fer-hi bé la feina, amb rigor, amablement, sabent que hi tens els dies comptats; si pots, amb dignitat, passar-te a l'atur vint-i-dos mesos i enviar amb serenor, esperançat, el currículum que fa mil set-cents vint; si pots obrir amorosament els braços als teus fills que tornen a casa perquè no poden pagar el lloguer, i els dius que on mengen dos en mengen cinc; si pots esperar mesos i anys sense desesperar, suportant estoicament el dolor, que t'avisin per operar-te del maluc a la seguretat social; si tot i el desconcert et vas formant, i llegeixes i aprens, i no perds el delit; si pots encara lluitar sense defallir, amb més força que mai, per alliberar el teu país del jou fiscal d'Espanya; si estàs indignat però tot i això no abandones el teu dret de votar...” En fi, el poema hauria de dir tot això i molt més... I acabar no pas dient: “Seràs home, seràs dona...” sinó més aviat: “Seràs Shackleton, fill meu!”

(Pensant en els treballadors d'aquest diari.)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.